Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да се успокоя преди полет?

Как да се успокоя преди полет?

Дори на летището можете да опитате техниките за успокоява

Фобията от летене е един от най-разпространените страхове. До някъде е разбираема – намирате се в машина на десетки хиляди метри над земята, която се управлява от пилот, който никога не сте виждали.

Поверявате живота си в ръцете на непознат. Вероятно сте попадали на епизод от Разследване на самолетни катастрофи или пък някога сте прочели новина, съобщаваща за тежък авиоинцидент или за турбуленция, ранила десетки.

Ако четете тази статия, вероятно съвсем скоро ви предстои да пътуване със самолет, но страхът от летене ви сковава.

Трябва да знаете, че самолетът в наши дни е най-безопасното средство за масов транспорт. Шансът да катастрофирате с автомобил е 1:5000, а шансът да станете жертва на самолетна катастрофа – по-малко от 1:11 000 000.

Затова е важно да се доверите на пилота си и да знаете, че това е една от най-регулираните професии. Никой не преминава през толкова прегледи и тестове ежегодно; никой не кара толкова често курсове за опресняване на уменията.

Помислете и логично – защо самолетните катастрофи стават толкова големи новинарски теми? Защото са ужасно редки. Затова, в случай на такава, медиите се концентрират върху нея със седмици, дори месеци.

Понеже авиоинцидентите са рядкост, медиите се концентрират не само върху катастрофите, а и върху леките инциденти – например, тежка турбуленция, при която са пострадали няколко души или пък аварийно кацане. Истината е, че тези ситуации не са ежедневие.

Дори и да възникнат такива, като например отказал двигател, силна турбуленция, аварийно кацане, внезапно спадане на налягането – пилотите ви са преминали през десетки, дори стотици курсове, благодарение на които знаят как да постъпят така, че при такава ситуация да няма нито един ранен.

Запитайте се още – щеше ли да има толкова много пилоти и толкова много желаещи да станат стюардеси, ако летенето беше екстремно и носеше рискове? Ако статистиката и логиката не ви помагат, опитайте да дишате дълбоко преди полета.

Отидете на летището по-рано, за да не се налага да бързате. Прекарайте време на терминала и погледайте самолетите, които излизат и кацат. Обикновено това се случва постоянно – по 1 в минута, а на големите летища – дори по-често.

Погледнете и сайтовете, отчитащи въздушното движение, и вижте колко хиляди самолети има в този момент в небето. Това ще ви помогне да се уверите, че и вашият полет ще бъде успешен.

Уверете се, че сте спокойни по време на полет

Можете да опитате да поспите, докато трае полетът ви. На самолетите дори се сервира алкохол и ако смятате, че чаша вино е това, което ще ви помогне да се отпуснете – поръчайте си. Опитайте да слушате музика или аудокнига през цялото време, защото ако не сте свикнали да летите и изпитвате страх, всеки нормален шум от двигателя ще ви носи дискомфорт.

Разсейвайте се – може да четете или да похапвате. Ако се страхувате от летене със самолет, избягвайте да гледате през прозореца, докато трае кацането и излитането, защото завоите на самолета може да ви уплашат.

Погледайте и хората около вас - вижте как те не се страхуват и се опитайте да им подражавате. С натрупаните летателни часове ще видите, че и вие ще стигнете до нивото, в което летенето е удоволствие и рутина, а не необуздан страх.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest