ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»От какво се повишава кръвната захар?

От какво се повишава кръвната захар?

висока кръвна захар

Повишаването на кръвната захар в норми над допустимите представлява болестно състояние, известно като диабет. Това е едно от най-често разпостранените заболявания в световен мащаб, което се причислява към социално значимите, тъй като води до тежки увреждания и е една от причините за ранна смърт.

Това тежко заболяване се поддържа успешно с терапевтични методи, но голямо значение има и начинът на живот, защото има твърде много фактори, които оказват въздействие върху нивата на захарта в кръвта. Неочакваните причини за анормално повишение на глюкозата се свързват най-вече с храненето, както и някои вредни навици.

Пропускане на първото хранене за деня

Много хора с наднормено тегло, най-вече дами, не закусват, като смятат, че едно хранене по-малко е разковничето в борбата с излишните килограми. Има и други, които смятат закуската за излишно хранене и я пропускат.

Храненето, което може да се пропусне или ограничи, е вечерята, но в никакъв случай не бива да бъде първото за деня. Хората, които редовно не закусват, са по-предразположени към диабет. Със здравословна закуска се регулира нивото на захарта в кръвта за деня.

Изкуствените подсладители

изкуствените подсладители повишават нивата на кръвната захар

Не само бялата захар вреди и трябва да се ограничи силно или да се изключи напълно при заболяване от диабет. Изкуствените подсладители, които се рекламират като здравословна алтернатива, всъщност са много по-сладки от бялата захар, а това ги причислява директно към вредните. Те принуждават панкреаса да произвежда инсулин, но организмът не го регистрира. Захарта се покачва, а органът се изтощава.

Мазните храни

Страдащите от диабет мислят най-вече за въглехидратите, които приемат, и забравят за вредата от мазните храни. Мазнините се отразяват пряко върху нивата за кръвна захар. Хранещите се с по-мазна храна имат по-висока захар.

Кофеинът

кафето и цигарите повишават кръвната захар

Кофеинът повишава нивата на захар в кръвта. Дори чистото кафе има това свойство. За диабетиците злоупотребата с кофеина може да има сериозни последици.

Различните инфекции

Всички видове инфекциозни заболявания повишават захарта в кръвта. При заболяване имунната система започва производство на антитела, за да се бори с болестотворните микроорганизми, а черният дроб произвежда повече глюкоза, тъй като нуждата от енергия се увеличава.

Лошият сън

Нездравословният сън се отразява пряко на захарта в кръвта. При липса на достатъчно сън, тя е с 20 процента по-висока, отколкото при здравословна осем часов нощна почивка. Хроничният стрес, предизвикан от недоспиване, пречи на обработването на глюкозата и тя не трупа в излишни количества в кръвта.

Тютюнопушенето

На диабетиците пушенето оказва влияние в предизвикването на екстремни промени в нивата на кръвна захар и това предизвиква инфаркти, инсулти, бъбречна недостатъчност, диабетна кома и смърт. Затова пушенето при диабет е строго забранено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest