ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да се отървем от страховата невроза

Как да се отървем от страховата невроза

Страхова невроза

Страховата невроза има много лица. Може би изпитвате посттравматичен стрес в следствие на неприятно събитие в живота ви, което ви е оставило дълбока следа. А може би изпитвате и страхове, които са напълно ирационални.

Страхът, от една страна, е добър – хилядолетия той е предпазвал човешкия вид от изчезване, подсказвайки кога е време да бягаш, за да запазиш живота си.

От друга страна – страховете пречат да живеем живота си пълноценно. Ако четете тези редове, вероятно осъзнавате, че е трудно да се справяте с чувствата, които ви обземат. Добрата новина – има начини да преборите страховата невроза.

Всичко зависи от вас. Това е първото, което трябва да запомните. Единственият живот, който съществува е този, който сами изградите. Светът е такъв, за какъвто го приемате.

Ако той е прекрасно място, което има своите лоши и добри моменти; ако за вас животът е приключение – значи можете да бъдете пълноценни, вярвайки в тази съвсем логична и вярна мисъл.

Ако за вас земята е страшно място, изпълнено с опасности и пречки на всяка крачка, то той е точно такъв. Животът ви е само един – колко е хубав или лош зависи само от вас.

Доверете се на интуицията си. Щом мислите и предполагате, че страхът ви е странен или нереален; щом чувствате нужда да отворите този материал и да прочетете тези редове, значи във вас има съмнение – че мислите ви са ирационални.

Да, подсказва го интуицията ви. Вярвайте ѝ. Е, понякога и тя прекалява – дори и да получавате паническа атака и интуицията ви да крещи, че сте в опасност – този път е сгрешила. Опознайте я, за да знаете кога крещи ирационално и кога ви казва истината.

Ако искате да се отървете от страховата невроза, бъдете смели

Бъдете смели, когато искате да се отървете от страхова невроза. Излезте от своята зона на комфорт. Да, страхувате се да летите със самолет. И какво? Качете се и полетете към мечтаната дестинация, представяйки си всички приключения, които ви очакват. Страх ви е от болести? И какво?

Всеки рано или късно ще се разболее – леко или тежко. Страх ви е от смъртта? Приемете, че има живот и след нея. Страх ви е … каквото и да е? Всеки се страхува. Но не всеки решава да провали живота си, отдавайки се на ирационалните страхове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest