ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се отървем от алергията

Как да се отървем от алергията

Алергия
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Според специалистите депресиите, паник атаките и алергиите са Бичът на 21 в., а няма как да се съмняваме в компетентното им мнение. Тук ще се запознаем по-конкретно с алергиите и дали има начин да се отървем от тях.

Най-общо казано алергиите са 4 вида - алергия към храни, алергия към насекоми, алергия към медикаменти и алергия към онова, което ни обкръжава (прах, полени, косми от животни и т.н.).

За да знаете към какво имате алергии, трябва задължително да си направите тест, за да сте наясно как да избегнете своите алергени. Защото трудно ще се справите с факторите на околната среда, но пък относително безпроблемно можете да се отървете от хранителните алергии - просто не консумирате храни, които съдържат онези алергени, които предизвикват вашата алергична реакция.

Хората, които страдат от хранителна алергия, най-често я отключват консумирайки яйца, фъстъци, шоколад, риба, морски деликатеси и др. Това може да доведе както до дихателни затруднения, така и до кожни обриви или екземи.

Но, след като вече знаете към какви продукти сте алергични, лесно можете да внимавате с какво се храните и да се справите с алергията. Това е и причината в много менюта по заведенията да е изписано кои ястия какви алергени съдържат. Организмът ви не се сблъсква с алергени - вие не се сблъсквате с алергия.

Алергия към храна

Горе-долу по същия начин стои въпросът и ако имате алергия към определени медикаменти. Важното е да знаете кои са те, да предупредите лекуващия ви лекар и да не ги приемате.

По отношение на алергиите към ухапване/ужилване от насекоми, е доста по-трудно да се справите с алергичната реакция, защото няма откъде да знаете дали в някакъв момент няма да ви нападне някоя оса например. В такива случаи трябва винаги да имате в себе противоалергично средство под ръка. Най-удачно-инжекция Урбазон.

Когато страдате от алергиите, дължащи се на определени фактори на околната среда, често се налага да прибегнете до антихистамини, които да приемате в продължение на месеци. Не е особено приятно да се тъпчете с медикаменти, но си е необходимост. Така има вероятност да избегнете употребата на по-силни лекарства, като Вентолин например.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest