ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за разширени зеници

Причини за разширени зеници

ХрисиХриси
Новак
31416
Разширени зеници
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Случвало ли ви се е някой да ви попита защо зениците ви са разширени? Или сами сте го забелязвали.

За това си има логично обяснение, всъщност цели 10 (може би и повече, но толкова ще ви представим сега). Според специалисти, зениците издават какво се случва в главата ни. Ето основните причини за разширени зеници:

1. Фокусиране и мислене – ако се замислите дълбоко за нещо, докато го търсите някъде в ума си, зениците ви ще се разширят. Колкото по-трудна е дадена задача за разгадаване, толкова по-разширени ще бъдат те.

2. Блокиране – понякога, може толкова да претоварите нервната си система, че да блокирате тотално. Сигурно ви се е случвало след дълъг работен ден, изпълнен с всякакви задачи. Това се отразява и на очите.

3. Проблемзениците издават, когато е налице проблем с мозъчната дейност. Ето защо, те са първото нещо, което лекарите проверят при инцидент, например. Необходимо е да се провери дали те реагират на светлина, също и каква е формата им.

4. Любопитство – когато мозъкът е заинтересуван от нещо, зениците сигнализират за това. Ако нещо силно привлече внимание ви, те се разширяват.

Сексуалната възбуда води до разширяване на зениците

5. Възбудазениците се разширяват мигновено при състояние на сексуална възбуда.

6. Шок – когато видите нещо, което е толкова гадно и лошо, че ви иде веднага да отместите погледа си, зениците първо реагират с разширяване, тъй като са шокирани, но после се свиват, защото мозъкът дава сигнал, че това е нещо изключително неприятно.

7. Политика – интересен факт е, че в миналото хората са разбирали кои са консерватори и кои либерали по зениците. Представителите и на двете звена са били с разширени зеници, щом видят съмишленици и със свити – щом зърнат противник срещу себе си.

8. Болка – зениците реагират на болка, като се уголемяват значително.

Употребата на наркотици е причина за разширени зеници

9. Влияние на опиат – някои видове наркотици разширяват зениците (кокаин, LСD, амфетамин), докато други ги свиват (по-леки наркотици и алкохол). Така, може да разберете каква дрога е взел човека отсреща.

10. Част от характера – колкото и чудно да звучи, ако се вгледате внимателно в зеници, може да откриете форми, които издават човешкия характер. Ако видим форма на ромб, то човекът е спокоен, всеотдаен и грижовен. В случай че забележите бразди, той е с по-първичен и емоционален характер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest