ezine.bg»Статии»Красота»Красива Усмивка»Кои са най-опасните храни за вашите зъби

Кои са най-опасните храни за вашите зъби

Цитрусите са вредни за емайла
Комплект четки за грим със стилен калъф - 12 бр
Препоръчано за теб:
Комплект четки за грим със стилен калъф - 12 бр
23.00 лв.
Виж ››

Кариесът и лошата орална хигиена се огромен и все по-често срещан проблем. Около 91% от възрастните под 64 години страдат от тези явления. Колкото и да не искате да мислите за това, основният фактор за оралното здраве е хранителният режим. Има много вредни за зъбите храни!

Точно така, почти всички лакомства, които обичате, могат да навредят на вашите зъби. Храните, които са полезни за зъбите, са тема на друг материал. Нека сега разгледаме кои са най-опасните за оралното здраве вкусотии.

Ледът е опасен за зъбите

Ледът може и да не е храна, но обикновено е включен в менюто ви, особено през лятото. В крайна сметка той прави почти всички напитки по-приятни. Но някои хора не устояват на изкушението и сдъвкват леда, за да продължат с охлаждането. Той е изключително твърд и може да отслаби зъбите и да повреди емайла.

По защитния слой се образуват малки и почти незабележими пукнатини, които могат да увеличат чувствителността и да предизвикат големи проблеми със зъбите в бъдеще. Ако е възможно, избягвайте дъвченето на лед. Прекъснете навика, като охладите напитките си в хладилника или пиете от сламка или чаша за пътуване, за да намалите изкушението;

Дъвчащите бонбони съсипват зъбите

Не е трудно да се досетите, че бонбоните наистина са опасни храни за вашите зъби. Колкото по-лепкави са, толкова по-лошо е за оралната хигиена. Лепкавите лакомства се придържат към повърхността и полепват в пространствата между зъбите.

Така се превръщат в перфектна среда за развъждане на бактерии. С течение на времето това води до гниене на зъбите, което със сигурност ще ви накара да посетите зъболекаря заради неприятен зъбобол;

Цутрисите разяждат емайла

Сушените плодове са вредни за зъбите

Цитрусите по принцип са полезни за венците заради огромното количество витамин С. Хапвайте ги обаче предпазливо, защото са пълни и с лимонена киселина. Тя може да разяде емайла върху зъбите, което ги излага на бактерии и отслабва защитата от кариес. За най-добри резултати се насладете на цитрусовите плодове с друга храна.

Това помага да се неутрализира киселината и предпазва от нанасяне на щети. Винаги пийте чаша чиста вода, след като сте хапвали цитруси, за да изплакнете киселината в устата. Не се поддавайте на изкушението да миете зъбите си веднага след хранене, тъй като това може да разпространи киселината и да влоши щетите.

Внимавайте със сушените плодове

Сушените плодове може да изглеждат като здравословен алтернатива за задоволяване на апетита към сладкото, но също са вредни за зъбите. Подобно на лепкавите сладки бонбони, сушените плодови пръчици полепват и остават по и между зъбите.

Тъй като е с високо съдържание на захар, плодът храни бактериите в устата и увеличава риска от кариес като бонбоните. Ако решите да включите сушени плодове в диетата си, консумирайте ги с други храни като ядки и семена.

След като приключите с яденето, почистете добре устната кухина и с конец за зъби. Това премахва остатъците от сушените плодове, които биха могли да хранят бактериите в продължение на часове, след като сте приключили с консумацията им.

Вижте кои са как да имаме бели зъби, а същи и как да заздравим зъбите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest