ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Как да се отървем от лошата миризма на краката

Как да се отървем от лошата миризма на краката

Миризливи крака
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Докато повечето хора само понякога усещат лоша миризма на краката си, то други живеят в страх да не си свалят обувките. Медицинският термин за миризливи крака е бромодоза. Добрата новина е, че има много начини за справяне с проблема.

Както знаете, основната причина за миризливи крака са бактериите и влагата. За да избегнете този неприятен проблем, е необходимо да спазвате добра лична хигиена, да носите чорапи от материи, които абсорбират пот и неутрализрат миризмите и да избирате обувки, които не запарват.

Ето още някои трикове, които ще ви помогнат в борбата с лошата миризма на краката:

Ексфолиране

Освен ежедневно миене на краката с антибактериален сапун, използването на скраб или пемза може да помогне за отстраняване на мъртвите клетки, с които бактериите обичат да се хранят. Хората с особено миризливи крака е препоръчително да ексфолират старателно краката си 2-3 пъти всяка седмица, за да се избегне натрупване на мъртви клетки и развитие на бактерии, а от там да се тушира и миризмата.

Морска сол

Морската сол помага за справяне с миризмата на краката

Освен че ще дадат възможност да отпуснете краката си, солните бани са идеални за по-лесно отстраняване на мъртвата кожа и премахване на неприятната миризма. Пригответе купа или вана с топла вода и разтворете в нея половин чаша морска сол. Натопете краката за 10-20 минути и след това подсушете добре. Домашен лек срещу миришещи крака е и ваната с черен чай.

Оцет

Баните с оцет не само ще заличат неприятната миризма от краката ви, но ще убият и бактериите, които я причиняват. За целта е нужно само да добавите 2 части топла вода и 1 част ябълков оцет и да накиснете краката за 15-20 минути. Пробвайте тази процедура и сами ще се убедите какви чудеса може да стори с краката ви. Въпреки това, ако по краката си имате рани или драскотини, по-добре изчакайте да минат, тъй като оцетът има потенциал да дразни и щипе открити области на кожата.

Бебешка пудра

Бебешка пудра против миризливи крака

Бебешката пудра може да се справи с неутрализирането на потта, без да дразни дори и най-деликатната кожа. Тя е ефикасен и надежден метод за премахване на неприятната миризма. Просто я втрийте в краката си преди да обуете обувките.

Масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е известно със своите антимикробни и противогъбични свойства. За да се отървете от неприятната миризма от краката си, е достатъчно да втриете няколко капки на стъпалата си, след като вече сте минали през банята. Маслото има и приятен аромат, който действа като естествен дезодорант. С идентично действие се ползва и етеричното масло от лавандула.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest