ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Колко спят котките?

Колко спят котките?

Котките спят по много

Всички живи организми на планетата спят. Сънят е необходим за зареждане на тялото, а безсънието забавя мозъчните функции и дори може да доведе до различни заболявания.

Към спящите живи организми се включват и растенията, колкото и странно да звучи. Сънят при растенията се различава от този при човека и животните и е свързан със сложни биохимични процеси. Времето за сън на растенията зависи от сезоните, а не от денонощието.

Животинските видове приличат повече на човека по отношение на съня, макар че има много от тях, които могат да оцелеят със съвсем малко сън. Слоновете са известни като животните, които не се нуждаят от повече от два часа сън и редовно будуват по две денонощия.

На другия полюс са сънливците сред животинските видове. Всички стопани на котки са единодушни, че пухкавите домашни любимци обичат добре да си поспиват. Не е изненада за никого, че котките са най-големите поспаливци.

Всички представители на семейство котки, включително големите като лъв, тигър, леопард и други, са от спринтьорите в природата. Те хабят много енергия при движението си и затова се нуждаят от повече време за презареждане. Това е една от причините да са такива любители на спането.

По колко спят котките?

Котките не спят еднакво, както и хората. Малките котенца спят средно по 12 часа в денонощието.

Подрастващите котета спят между 7 и 12 часа, а някои спят и с три часа повече от това. Те са много игриви и лесно се уморяват от лудориите.

Възрастните писани спят не по-малко от 10 часа, но не спят продължително, а на малки интервали от време и са неспокойни в съня си.

Освен времето за сън котките прекарват и още по няколко часа, от четири до осем понякога, в дрямка. Това не е спане, а просто известната котешка дрямка, която прилича на сън отстрани, но всъщност котките мижат и си почиват.

Върху съня на котките влияние оказват факторите на околната среда:

Освен че спят котките обичат и да дремят

- Силната светлина влияе върху котешкия сън. Пухчовците имат чувствително на светлината зрение и реагират, като спят по-малко. Затова в хубаво време котката спи по-активна, а когато времето е мрачно и студено, тя може да прекара целия ден в сладка дрямка;

- Влияние върху съня оказва всякаква дейност. Тъй като котките са любопитни, те не пропускат да наблюдават това, което се върши наоколо и не спят. Ако стопаните си играят повече с тях и им обръщат внимание, те спят по-малко през деня, а необходимото им време за сън се прехвърля нощем;

- Котешката храна също оказва влияние върху съня на животните. Ако се храни по-малко, котката спи и по-малко. Обилно похапнала, писаната ще спи по-дълго. Оптималният вариант е да се храни по-често с по-малко храна и да се наблюдава да е достатъчно заета и активна преди ядене;

- Здравословното състояние е съществен фактор по отношение на съня. Някои здравословни проблеми, основно нарушения в нервната система, провокират сънливост у котето;

Котките добре преценяват колко сън им е необходим и си го набавят през денонощието. Стопаните им могат да влияят върху процеса, като изместят по-голямата част от времето за спане през нощта, занимавайки се активно със своя домашен любимец през светлата част от денонощието..

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest