ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Пет хитринки за лесно забременяване

Пет хитринки за лесно забременяване

Лесно забременяване
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
35.00 лв.
Виж ››

Първата стъпка към оптимизирането на плодовитостта на жените е по-добрата грижа за техните тела. Знаете ли обаче какво още може да се направи, за да увеличите шансовете си за бързо забременяване?

Най-важният съвет, който се дава на бъдещите майки, е да опознаят тялото си и най-вече менструалния си цикъл.

Вижте 5-те хитринки за лесно забременяване:

1. Записвайте началото на менструалния си цикъл

Дамите, които искат да имат бебе, трябва внимателно да следят дали датата на първия ден от цикъла им съвпада с всеки предходен месец. От друга страна, менструацията им може да е нередовна, което означава, че нейната продължителност ще варира от месец на месец. Чрез проследяването на тази информация, една жена може по-добре да предвиди кога точно ще бъде нейната овулация. Именно тогава е най-подходящото време от месеца, в което яйчниците ѝ освобождават по една яйцеклетка.

2. Следете овулацията си

Следенето на овулацията ще ви помогне да забременеете по-лесно

За жените с редовен цикъл, овулацията настъпва около две седмици преди неговото начало. По-трудно е да се предскаже овулацията при жени с нередовен цикъл, но това обикновено се случва от 12 до 16 дни преди началото на следващата менструация. Има няколко метода, чрез които жените да определят кои са най-плодовитите дни всеки месец. Комплектите за проследяване на овулацията са един от тях. Те могат да се закупят от почти всяка аптека. Друг метод за прогнозиране на овулацията е наблюдаването на цервикалната слуз по време на самата овулация.

3. Стремете се към здравословно тегло

Излишните килограми могат да намалят шансовете на жената да зачене, а теглото под нормата дори може да усложни ситуацията. Твърде голямото количество телесни мазнини произвеждат излишък на естроген, който може да попречи на овулацията. Загубата на 5-10% от телесното тегло на жена, която се опитва да забременее, ще подобри нейната плодовитост. Жените, които са прекалено слаби, имат нередовен менструален цикъл. Това може да доведе до прекъсване на овулацията.

4. Пийте пренатални витамини

Пренатални витамини

Изключително важно е представителките на нежния пол, които се опитват да забременеят да започнат да приемат пренатални витамини. Друга възможност е ежедневно да се приемат мултивитамини, съдържащи 400 mcg фолиева киселина (витамин В9). Те трябва да се пият в продължение най-малко на един месец преди забременяване, за да предотврати появата на вродени дефекти.

5. Хранете се здравословно

Консумирането на различни здравословни храни ще подготви тялото на жената за бременност, като ще ѝ осигури необходимите запаси от важни хранителни вещества като калций, протеин и желязо. Това означава да се ядат само разнообразни плодове и зеленчуци, чист протеин, пълнозърнести храни, млечни продукти и здравословни източници на мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest