ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»По-дълголетни ли са стопаните на котки?

По-дълголетни ли са стопаните на котки?

Котките удължават живота на стопанина си
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Сред стопаните на домашни любимци битува мнението, че котките са напълно независими създания. Те бързо изземват от хората функциите им и дори се отнасят с тях като по-висшестоящи в домашната йерархия. А дамите, които се обграждат с мъркащи писани, често остават без семейства.

Какви аргументи могат да се изтъкнат срещу тези закостенели представи? Може би най-същественият е, че пухкавият господар на дома увеличава чувствително продължителността на живот на човека, с когото споделя общо жизнено пространство. Ето и защо стопаните на котки са по-дълголетни!

Писаните премахват стреса

Малките ни приятели могат като с магическа пръчка да премахнат натрупания през деня стрес. Когато ни посрещат нетърпеливо на вратата след дълго и напрегнато работно ежедневие, всички проблеми ни напускат на мига. Хората, които имат коте в дома си, страдат по-рядко от болести на сърцето в сравнение с тези, които живеят сами.

Помагат за бързо заспиване

Споделянето на леглото с мъркащото кълбо от пух може да замести успешно хапчето за сън. Никой не може да ни успи по-добре от тази мила животинка. Единственото неудобство е, ако реши да се разходи по главата ни в най-сладкия сън.

Вълшебството на мъркането

Най-приятното и незаменимо нещо у котето е мъркането, което издава винаги, когато се настани удобно до любимия си човек. Звукът не само успокоява и повишава настроението, но има и здравословно действие. То намалява кръвното и регулира пулса. Докато писанчето мърка, кръвообращението на стопанина му се подобрява, а възпаленията в костите и ставите се успокояват.

При котешкото мъркане се генерират микровълни с честотата на медицинската апаратура, използвана за терапевтични процедури при артрити. Напълно вярно е, че нашите домашни любимци усещат болните места по тялото и лягат там, за да ги лекуват.

Повече движение

Котка

Много хора днес не се движат достатъчно и водят твърде застоял начин на живот. При наличие на игриво котенце дори най-мързеливият стопанин ще се раздвижи, а това веднага ще окаже положително въздействие върху здравето му.

Котешката привързаност

Независимо от всички твърдения, че малките космати палавници имат своенравен характер и са си самодостатъчни, те се привързват силно към този, който се грижи за тях, и го обсипват с цялата си любов. Чистата, искрена и споделена обич удължава живота и го прави по-щастлив.

Затова споделянето на ежедневието с живо същество е изключително важно, особено за тези, които са останали самотни. Нищо че спътникът ни може да е на четири лапи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest