ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Защо носът на кучето е мокър?

Защо носът на кучето е мокър?

Куче
Електронен кантар за куфари и чанти
Практичен аксесоар за вашия дом:
Електронен кантар за куфари и чанти
16.00 лв.
Виж ››

Наричаме кучетата първи приятели на човека и те са точно такива. Кучетата са уникални животни. А влажните им носове просто предизвикват у нас - техните стопани, огромно умиление.

Много хора се питат защо е влажен носът на кучето. Американски зоолози от университета в Пенсилвания ни дават отговорите.

Те установяват, че мокрият слузен секрет, отделян от носа на нашите любимци, играе най-важната роля за тяхното силно обоняние.

Той помага на кучето да разграничи и класифицира молекулите на различните миризми. Миризмите отделят ароматни химикали във въздуха. Кучетата облизват носовете си, за да "вземат" тези химикали и да ги доставят до обонятелните жлези, които се намират в устата им.

Така микрочастиците на тези миризми първи достигат до обонятелните рецептори на кучето - то веднага разпознава и надушва своя стопанин, усеща аромата на храна или миризмата на други животни. Това прави кучето пръв и най-важен помощник на полицаи и митничари. От друга страна, няма как да заблудите пухкавия лакомник, че ароматът на печено пиле не се носи от вашата фурна.

Има случаи обаче, когато кучешкият нос не е така влажен. Понякога това е абсолютно нормално. Например когато любимецът ни спи, не е необходимо обонянието му да е силно и носът му става по-сух.

Носът на кучето трябва да е мокър

Други случаи, когато носът на кучето изсъхва и става топъл са при преумора /например когато кучето е тичало интензивно, преследвайки някое животно, бягало е от неприятност, ходило е продължително в по-топло време и др./.

Кучешкият нос става сух и топъл и при наличието на някакво заболяване. Ако забележите, че носът на кучето е сух постоянно, е добре да го наблюдавате и за други притеснителни симптоми.

Другата причина за постоянно мокрия кучешки нос е терморегулацията. Кучетата нямат потни жлези като нас - хората и навлажняването на носа е един от начините за охлаждане на тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest