Всички диетолози препоръчват консумацията на риба да се случва поне по два пъти в седмицата. Този дар на морето понижава риска от сърдечни заболявания, а на хората с болно сърце влияе много благотворно. Заменянето на три процента от протеиновите калории с рибни, намалява с 30 процента риска от внезапна смърт, следствие на сърдечни проблеми. От важно значение е червеното месо, което е от най-вредните, да се замени с риба.
Ароматът на рибата не се харесва на всеки, но някои видове рибка, като шарана, може да се приготвя така, че силната рибна миризма да се смеси с тази на останалите продукти и да се насладим на крехкото му месо, доминирано с аромати на любими подправки.
Шаранът е риба, която свързваме с един от големите зимни празници - Никулден. Тогава традиционно се приготвя пълнен шаран, а рецептите могат да изненадат с многообразието си.
Във всеки дом има традиция как да се сготви и поднесе любимото на всички блюдо, независимо дали това става на празника, или по друго време през годината. Ще добавим още една възможност към многобройните рецепти - Шаран плакия с чери домати.
Необходими продукти: 1 брой шаран (около 1 кг), ¼ килограм чери домати, 1 глава лук, 1 чушка, 1 морков, 50 милилитра олио, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица черен пипер, 1 лимон, стрък пресен девесил, 200 милилитра зеленчуков бульон, сол на вкус
Подготовка на шарана:
Рибата се почиства откъм гърба. Прави се прорез и оттам се изваждат вътрешностите. Така осоляването е по-лесно, а има и повече място за плънка. Намазваме голяма тава с олио, подправяме шарана с черен пипер, червен пипер и сол отвътре и отвън и печем около 20 минути на 200 градуса.
Приготвяне на плънката за шарана:
Лукът се реже на ситно, чушката на жулиени, морковите на кубчета, чери доматчетата на половинка. Задушават се в олиото, подправят се със сол, черен пипер, девесил и се оставят да омекнат.
Шаранът се вади от фурната и се пълни с част от плънката. Останалата част се разстила наоколо. Сипва се тънка струйка олио, около 20 милилитра, и рибата се залива със зеленчуковия бульон. Покрива се с алуминиево фолио и се пече още около 20 минути. Фолиото се маха и се запича за 10 минути, докато хване приятен загар.
Порциите Шаран плакия с чери домати се поднасят със зеленчуците като гарнитура и резени лимон.
Вижте още вкусни рецепти за този вид риба, сред които: