ezine.bg»Статии»Мода»Модни Съвети»Наричали корсета Убиец на жените

Наричали корсета Убиец на жените

Ретро корсет

Замисляли ли сте се, че една дреха освен, че може да бъде грозна или неудобна, може и да убива? ! Да, корсетът е бил наричан убиец на жени в миналото.

Корсетът е част от облеклото, която се използвала най-много в средните векове. Представлява широк пояс с вшити пластини, притискащи талията и бюста. Целта е по този начин да се придаде фина и горда осанка на дамите. Обикновено от едната страна се поставят връзки за пристягане, но в днешни дни има вече и модели на които се поставят ципове.

Историята на корсета е много дълга. Някои историци твърдят, че жени, представителки на критската-микенската култура, са използвали корсети още 2 хилядолетия преди Новата ера.

Смята се, че корсети са били използвани не само от жените, но и от мъжете. Техните кожени корсети са били с цел допълнителна защита в битки. В допълнение поясите са били подсилвани с дървени или метални пластини и украсявани с метал.

Европейските жени и най-вече бургундките започват да носят корсет през Средновековието. След което той се разпространява във Франция и Испания, а по-късно и в други страни.

По това време идеалът за красота се е считала плоската женска осанка. Това е било постигано чрез корсет, изработен от метал и специални пристягащи винтове. Разбира се, това е било изключително вредно за женските гърди, които са били нечовешки притискани.

През XVII век "плоските дами" излезли от мода и добре, че дошло времето на пищните деколтета, та и гърдите на жените да видят бял ден. Тогава пък талията им пострадала. Модно било тя да е супер, супер тънка. Това се постигало отново с корсети, които обаче били зверски пристягани в талията. До толкова, че жените трудно дишали.

В течение на близо 200 години лекарите в Европа доказвали неведнъж, че носенето на корсет е много вредно за здравето на жените. Медиците тръбели, че то води до нарушаване на кръвообръщението, до деформация на гръдния кош и често става причина за ред заболявания. Но самите жени не искали да се откажат от тази част от облеклото, което правела фигурата им по-фина и красива и живеели на принципа, че модата е по-важна от здравето.

Корсет

И изведнъж, в края на XVIII и началото на XIX век, малко след Френската революция на парижанките им дошъл акълът и изхвърлили от гардероба си корсета. Последвали ги и останалите европейки. В действителност, истинската причина да оставят корсета, са не толкова призивите на лекарите, а излезлите на мода тънки, леки и прозрачни рокли по времето на управлението на Наполеон Бонапарт. Не след дълго обаче корсетите отново се върнали на мода.

През 1911 година по време на изложение в Дрезден били показани таблици, разработена от д-р Тиршем. Те илюстрирали вредното въздействие на корсета върху костите и вътрешните органи. Оказало се, че ако една жена внезапно спре носенето на корсет, това ще доведе до не по-малко вреди, тъй като органите, които отдавна са се свили, могат да започнат да расте.

В резултат на това било взето решение за създаване на нов модел корсет, който да не пристяга силно, а равномерно, тялото на жените.

Днес корсетът отново е на върха на модата. Дали да носи или не корсет, е въпрос на избор на всяка жена. Разбира се, корсетът няма да доведе до смърт в буквалния смисъл на думата (с изключение в случаите, когато е пристегнат толкова много, че да не може жената да пие вода или диша).

Ако е твърде пристегнат, корсетът нарушава работата на белите дробове. Също така, ако редовно носите корсет, можете да изпитате болки в мускулите, главоболие, гадене. В никакъв случай не трябва да носят корсет бременните жени. Той може да доведе до прекратяване на бременността или да предизвика нарушения в плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest