Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Запекът при жените - как да го преборим

Запекът при жените - как да го преборим

ХрисиХриси
Новак
3122
Запек при жените

Запекът при жените би могъл да се появи вследствие на силен стрес от пътуване или непознато място, но при някои хора той е и част от ежедневието. Изключително неприятен проблем, свързан с натоварване на стомаха, болка и дискомфорт. За щастие има начин да преборите запека.

По принцип, за правилното функциониране на червата, огромно значение има храната, която приемаме. Освен нея обаче има и други неща, които трябва да станат ваши навици, за да предотвратите този проблем.

Важно е да пиете много вода – минимум литър на ден. По този начин ще забързате метаболизма, усвояване на храната и ще подпомогнете правилното функциониране на чревната флора.

Не забравяйте да се движите – това ще подобри действието на всички органи в организма. Минимум 30 минути на ден е нормата, към която трябва да се стремите.

А, що се отнася до храната:

Консумирайте повече зеленчуци и плодове с високо съдържание на фибри. Те съдействате за добро храносмилане и се борят със запека. Редовно пречиствайте червата с ябълки, моркови, зелен, целина и чиа.

Консумирайте трици – те възстановяват баланса в организма и стимулират по-лесното ходене до тоалетна. Съдържат вещества, които влияят благоприятно върху червата. Започнете с малко количество – най-много 1 ч.л. и пийте големи количества вода.

Постепенно ще привикнете и ще увеличите до 1 с.л. на ден.

Сушени сливи против запек

Приемайте повече полезни мазнини – т.нар. омега-3 мастни киселини, които се съдържат в авокадото, сьомга, орехите, слънчогледа и т.н. Те подпомагат правилното храносмилане и бързото усвоявате на храната от организма.

Хапвайте сушени плодове – те действат като разхлабително. Винаги, когато усетите, че имате проблем с ходенето до тоалетна, изяжте шепа плодове. Може да го правите и всеки път, половин час преди основно хранене.

Яжте храни, богати на магнезий – недостигът на този елемент би могъл да е причина за запек. Той се съдържа в различни ядки, семена, ориз, соя, сусам, спанак, трици, елда. Изключително полезен е за всички процеси в организма, не само за отделителната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest