ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Сресването на кучето – най-важната грижа за козината

Сресването на кучето – най-важната грижа за козината

ХрисиХриси
Новак
31216
Сресване на козината на кучето
Ръкавица за разресване и събиране на косми-40%
Препоръчано за теб:
Ръкавица за разресване и събиране на косми
10.00 лв.
6.00 лв.
Виж ››

Когато си вземете малък лаещ сладур вкъщи, отглеждането му изисква полагане на съответните грижи за кучето – за здраве, хранене, игра, домашен уют, а също и за поддържане на кучешката козина. То е новият член на семейството, към който трябва да се отнасяте с особено внимание.

Едно от задълженията на всеки стопанин, особено ако има куче с дълга козина, е сресването. Може би не знаете, но освен за добрия външен вид на животното, четката или гребенът, служи и за още куп неща, доста по-важни от естетическата красота на кучето.

Ако кучето ви е порода с по-дълга козина, сресването може да помогне да отстраните вече падналите косми, които все още не са се озовали на пода или на килима. Така ще си спестите главоболия. Също така ще отстраните заплитанията, които често оказва дискомфорт на животното.

Най-важното нещо е, че когато решете любимеца си, отстранявате всички други тела, които са се загнездили в козината му – вредителите, насекоми, бълхи, прахови частици или други дребни боклучета, които е прихванало от разходката навън.

Козината на кучето се реше винаги в една посока – по дължината на космите, от главата към опашката. Внимавайте, бъдете нежни, може да подкупите четириногия си приятел с любимото му лакомство, за да бъде послушен. Скоро, той ще разберете, че сресването го освобождава от неприятни вредители в козината, разни възможни възпаления, заплитания, както и от упорития сърбеж.

Сресването на кучето трябва да се прави по-често, ако то е с голяма козина, поне веднъж на ден, и специални приспособления за целта. Може да си купите подходяща четка, за която да се консултирате със служителите в зоомагазин, както и дървен гребен. Може да изберете по-едър за по-лесно сресване.

Важно е да знаете, че не всяко куче позволява да бъде сресано. Често, любимците се дърпат, ето защо е хубаво да повикате подкрепление. Изберете едно място вкъщи, където да решете животинчето си, така и то ще знае какво следва, а и след време ще свикне. Нека ваш близък да ви помогне, като го държи, ако не успеете да се справите сами.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest