ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се справим с гнева лесно и бързо

Как да се справим с гнева лесно и бързо

ХрисиХриси
Новак
31216
Гняв
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Колкото и оптимистично да подхождаме към живота, често има неща, които не зависят от нас и могат да ни извадят от равновесие. Тогава следва раздразнение, напрежение, силен гняв, който не вреди на никого, освен на нас самите.

Вероятно всеки е попадал в ситуация с ужасно задръстване на пътя, закъснение на приятел, среща с неприятен човек, проблеми в работата, спор с колеги, дразнещо съобщение и т.н. Понякога нещо малко може да ни разгневи, според това колко ни се е насъбрало до момента. Все пак, търпението има своите граници.

И когато това стане, ако става дума за спор с конкретен човек, обикновено реагираме първосигнално, изричаме думи, които не искаме, но после е твърде късно да ги върнем, вършим неща, които изобщо не отговарят на същността ни. Гневът е нещо опасно и трябва да се научим да го контролираме.

Лесен начин да преборим инстинктивната си яростна реакция е като се изключим напълно за момент. Това е паузата, която всеки специалист препоръчва на хора, които имат проблеми с овладяването на гнева. По този начин мозъкът се рестартира, намира време да преосмисли последващите си думи и действия, и най-важното – да вземе обективно и рационално решение.

Всичко, което трябва да направите, е да отделите време, в което да не мислите за нищо. В момента, в който усетите, че ви наляга силен гняв, просто спрете. Откраднете си 10-15 минути, в които просто вдишайте и издишайте дълбоко.

Техниката успокоява нервната система и ще ви помогне да мислите трезво. Може да излезете навън, в случай че са ви ядосали в офиса, да се разходите в парка, да помиришете цветя, да чуете любимата си песен, да се усамотите и да намерите отговора в тишината.

Има начин да се справите с гнева

Когато спрем и направи пауза, сякаш рестартираме съзнанието си. Това би могло да предотврати много сериозни проблеми и последствията от тях, било то в семейството или на работното място. Тази техника е първата стъпка към овладяването на гнева ви. Тя ще пощади психиката ви, ще ви предпази от отчуждаване от важни за вас хора и със сигурност ще направи живота ви по-лек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest