ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да се справим с детските страхове

Как да се справим с детските страхове

Страхове при децата
Четка за ефективно премахване на власинките
Практичен аксесоар за вашия дом:
Четка за ефективно премахване на власинките
15.00 лв.
Виж ››

Страхът е често срещана емоция, която изпитват както децата, така и възрастните хора. Въпреки това тя е може да бъде по-интензивна при децата.

Детето може да се уплаши от непозната ситуация, активно въображение или напомняне за предишно лошо преживяване. Въпреки товавие можете да помогнете на детето да преодолее уплахата, като сте съпричастни с него и го подкрепяте.

Вижте няколко неща, които можете да направите, за да улесните преодоляването на детските страхове.

Говорете с детето

Разговорите с детето със сигурност ще го накарат да се почувства по-комфортно. Помолете го да сподели страха си с вас. Накарайте го да ви обясни от какво точно се страхува и защо. Оставете го да обясни точно как се чувства. Покажете му загрижеността си. Разкажете му, че и вие сте се страхували от различни неща, когато сте били на неговата възраст. Тази съпричастност определено ще засили връзката ви с детето, понеже то ще започне да вярва, че наистина ви е грижа и се притеснявате за него.

Не се подигравайте със страховете на детето

Подигравките по никакъв начин няма да помогнат в такива ситуации. Вместо това, детето ще се потисне допълнително и в същото време ще понижи самочувствието си. Това може да доведе до по-сериозни проблеми като развитие на различни фобии. Детето може да преодолее страха си само с вашата любов и грижи. Пренебрегването на проблема ще доведе до поява единствено на негативни чувства у детето.

Не принуждавайте детето да прави неща, от които се страхува

Детските страхове са много силни

Насилсването най-вероятно ще влоши тревогата у детето. Помислете си само как бихте реагирали, ако някой ви накара насила да държите в ръката си буболечка, от която сте страхувате или да скочите с бънджи. Позволете на детето да се приспособи и преодолее страховете си с времето. Дайте му цялата любов и грижи, на които сте способни.

Предложете на детето да го придружите до мястото, с което асоциира страха

Много е важно да не съдите детето. Отворете всички врати, а след това погледнете под леглото. Запалете лампите, за да му покажете, че няма чудовище в гардероба. Ако детето се плаши от определени звуци или неясни образи, внимателно обсъдете с него каква всъщност е причината за тези неща.

Уверете се, че детето знае, че е обичано

Обяснете на детето, че винаги ще бъдете до него, за да защитавате от всичко. Кажете му, че го обичате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest