ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Нужни ли са ваксини за котката?

Нужни ли са ваксини за котката?

Ваксини за  котки
Спортна сива раница с USB порт - унисекс
Препоръчано за теб:
Спортна сива раница с USB порт - унисекс
30.00 лв.
Виж ››

Ваксинирането на котката е въпрос, който стои пред всеки човек, решил да приюти в дома си пухкав домашен любимец. Дали да поставим ваксини на котката си, е въпрос, чието решение обикновено се взима предвид това дали котката ще излиза навън, или ще бъде отглеждана само в дома.

Много хора смятат, че писаните, които живеят на двора, или просто са пускани да се разхождат навън, трябва да се ваксинират задължително, защото имат контакт с други себеподобни. Отглежданите само у дома не се нуждаят задължително от ваксиниране. Други хора са напълно против ваксините, защото ги смятат за опасни както за хората, така и за домашните любимци.

Истината е, че ваксините са нужни за вашата мъркаща домашна приятелка. Най-тежкото заболяване зооноза се предава на човека чрез слюнката или само при галене на котето. Гъбички и бактерии също може да се предадат на стопанина от животното. Те са дори във въздуха.

Всеки пухкав домашен любимец оставя котешки косми по мебелите. Повечето гъбички са разположени в горния слой на кожата и могат да предизвикат проблеми с космите и кожата. С течение на времето могат да се появят и алергични реакции.

Рискът е най-голям за малки деца, възрастни хора и хронично болни. Лечението на такива проблеми е дълго и уморително, макар да не крие сериозни здравни рискове.

Паразити като бълхи и кърлежи също се пренасят от домашни животни към хората много лесно.

При контакт лесно се пренасят и яйцата на различни видове тении. Това налага поддържането на добра лична хигиена. Тя включва задължително измиване на ръцете не само след почистване на котешката тоалетна, но и след гушкането му.

Психозата при отглеждане на писана у дома е излишна. Бактериите, които могат да се предадат от домашния любимец към човека са много, но повечето не представляват риск за здравето. По-внимателни трябва да бъдат хората със здравословни проблеми, но те също могат да отглеждат котка у дома. Споделянето на живота с тези удивителни същества дава много повече от това, което се печели от прекаленото пазене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest