Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се отървем от мравките

Как да се отървем от мравките

ХрисиХриси
Новак
3121
Мравки

Може да са безобидни, работливи и мънички, но все пак са насекоми. Колкото и да не искаме да ги нараним, ако се появят вкъщи, мравките биха могли да се превърнат в неприятен проблем. Ето няколко начина, които ще ви бъдат от полза, ако забележите тези неканени гости у дома. Разберете как да се отървете от мравките.

1. Приберете храната – обикновено тя ги привлича. Интересен трик е да поставите масата, стола или мебел, върху която има храна, във вода. Не цялата, разбира се! Въпросът е да поставите краката на масата, например в съдове с вода. Разбира се, ако материалът, от който е изработена го позволява и това няма да повреди вида ѝ.

2. Препарат за пръскане – може да си го приготвите и сами вкъщи. Ще ви трябват оцет и вода. Смесете ги в подходящо шише с приспособление за пръскане и нанесете по ъглите, прозорците и навсякъде, където сте виждали или мислите, че могат да се появят.

Вазелин

3. Вазелин – направете кръг с вазелин около областта, където сте забелязали мравки. Повече няма да припарят там.

4. Брашно – работи на същия принцип. Направете кръгове от брашно в шкафовете, по пода и навсякъде, където сте видели насекомите.

5. Сол – и тя като брашното и вазелина служи за ограничител.

6. Черен пипер – поръсете смлян черен пипер на местата, където сте виждали мравки вкъщи.

7. Портокал – той ще ви помогне, ако живеете в къща и сте забелязали мравуняци в двора, по пътеката, в близост до входната врата, в градината. Ще ви трябват няколко кори от портокал, които ще направите на пюре с помощта на пасатор. Смесете ги с 200 мл вода. Напръскайте или изсипете, където сте забелязали мравките.

Лимон срещу мравки

8. Лимон – ароматът му плаши не само мравките, но и бълхи, комари, хлебарки. Напръскайте праговете на вратите, около входа на дома, прозорците и ъглите с лимонов сок. Може да разпръснете и лимонова кора из стаята.

9. Тебешир – освен че децата ще могат да се позабавляват, по този начин ще успеете да изгоните мравките от дома си. Прахът от тебеширите съдържа вещества, които гонят насекомите. Направете линии там, където според вас минават мравките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest