ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се справим с лошата свекърва

Как да се справим с лошата свекърва

ХрисиХриси
Новак
31216
Лоша свекърва

Няма как всичко в едно семейство да върви по мед и масло винаги. Понякога възникват леки спорове, но това е съвсем нормално, поне когато става дума за такива между съпрузите.

Щом има намесен и трети човек, обаче, нещата стават доста по-различни. Често, това се оказва свекървата, а знаем, че тя има силата да повлияе върху семейството, все пак е майка на мъжа.

Дами, не е лесно да се справите с лошата свекърва, но трябва да ѝ влезете под кожата, за да има мир и спокойствие, поне от тази страна. Или пък да я избягвате... по същата причина. Ето няколко подхода, които може би ще ви помогнат да се справите със свекървата.

1. По мирен начин – става дума за майката на мъжа ви и е наистина тежко, когато знаете, че по някаква причина тя не ви харесва. Все пак, за да не се създават излишни конфликти, опитайте да запазите добрия тон. Отнасяйте се добре през времето, в което се налага да я виждате. Бъдете мила и покажете уважение. Най-малкото, може би ще я научите на тази висша ценност, която липсва у нейния характер.

2. Колкото по-рядко, толкова по-добре – в случай че точка 1 не свърши работа, опитайте да избягвате срещите със свекърва си. Колкото по-рядко се налага да се виждате толкова по-добре и за двете ви. Хубаво е да живеете отделно, за предпочитане не особено близо до нея. Така, ще можете да насочите вниманието на съпруга си към вас, децата и дома си, а свекървата ще ви посещава по-рядко.

3. Не се заблуждавайте – по принцип, винаги можеш да разбереш, кога един човек се преструва, освен ако не е изкусен манипулатор, разбира се. Ето защо, ако в даден момент свекърва ви започне да се държи добре с вас, но това досега не се е случвало, замислете се защо го прави. Дали е искрена, на какво се дължи промяната и дали просто не ви заблуждава... вероятно е последното.

Игнорирайте лошата свекърва

4. Игнорирайте я – ако чуете забележка от нейна страна или обиден коментар, просто не ѝ отговаряйте. Опитайте да сдържите нервите си, бъдете самоуверена. Кимайте, защото след това ще се приберете вкъщи и сами ще решите дали да направите онова, което ви е казала или не. Въпросът е да издържите сега, докато сте заедно. По-добре е да не спорите, особено ако мъжът ви е там.

5. Опитайте да ѝ обясните, че ви интересува единствено семейството ви – и се грижите за него по най-добрия начин. Добре е да загърбите различията поне заради него.

В отношенията между двама души, няма място за трети човек, дори това да е нечия майка. Младите трябва да свият собствено гнездо, а възрастните само да ги напътстват, ако съветите им биват поискани, не да се натрапват. Всяка майка иска детето ѝ да бъде щастливо и няма причина да пречи на щастието му, ако вижда, че то вече го има, нали?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest