Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се отървем от термитите

Как да се отървем от термитите

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314152
Термитите могат да съсипят вашите дървени мебели
Комплект коледна кутия и форми за сладки
Практичен аксесоар за вашия дом:
Комплект коледна кутия и форми за сладки
15.00 лв.
Виж ››

Какво знаете за термитите? Може би сте чували, че в Африка тези насекоми изграждат термитни могили, наподобяващи цели градове. Тогава няма да е трудно да си представите какви щети биха могли да нанесат на дома ви.

Какво попада в менюто на термитите?

Основният източник на храна за термитите е целулозата, съдържаща се в дървесината. Тези насекоми са в състояние да консумират сухи листа и хартия. Някои видове ядат ленени, вълнени и памучни тъкани, както и кожени изделия.

Термитите в къщата

За няколко години термитите могат да повредят или напълно да унищожат носещите конструкции на къщата. Понякога, докато собственикът на къщата открие наличието на термити, по-голямата част от дървените конструкции биват напълно унищожени.

Как да се справим с термитите?

Най-добрият начин да се отървете от термитите е да използвате специални химикали.

Най-разпространеният сред тях е течният инсектицит, съдържащ фипронил. Този химикал се смесва с вода и се използва за обработка на дървените конструкции, както и около основите на къщата. Попивайки в земята, препаратът създава бариера срещу термитите.

Друг ефективен препарат е пяната, съдържаща фипронил и термидор. С нея може да запечатате входовете на термитните гнезда из къщата, освен това тази пяна предизвиква парализиращ ефект върху самите термити.

Спрейовете също имат бърз ефект, те са на базата на пермитрин и тетраметрин. Този вид химикали са ефективни за период до 4 седмици.

Борба с термитите без химикали

Термити

Слънчевата светлина е естествен природен убиец за термитите. Ако дървените мебели са заразени, поставете ги на пряка слънчева светлина за 2-3 дни и те ще умрат. Те също така не могат да живеят на температура над 30 градуса.

Вашият дом е вашата крепост и за да остане тази крепост непревземаема, следвайте тези 5 стъпки, за да предпазите дома си от по нататъшната им поява.

1. Дръжте къщата и мазето сухи.

2. Проверявайте за изтичане на тръби или запушени улуци.

3. Когато боядисвате, добавете 0, 1% разтвор на пермитрин към боята или лака. Тази консистенция е безопасна за хората, но ще отблъсне термитите.

4. Запечатайте пукнатините в дървените конструкции с циментов разтвор.

5. Проверете всички дървени опори и греди за следи от термити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest