ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Трябва ли да се къпят котките?

Трябва ли да се къпят котките?

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38414284
Трябва ли да се къпят котките?
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
Виж ››

Наистина ли трябва да се къпят котките? С една дума - не! В края на краищата те полагат много усилия да поддържат своята хигиена и се справят много добре. Понякога прекарват часове в почистване лапичките и козината си. Въпреки това има някои обстоятелства, които правят употребата на котешки шампоан и вода наложително, независимо дали котката ви често излиза навън или си стои само в апартамента (къщата).

Кога трябва да се къпе котката?

Ако откриете котешки паразити, упорита мръсотия, миризливи или лепкави неща по козината на котката. Ако има членове на семейството ви, които са с алергии. Котките без козина, като тези от породата Донски сфинкс, също трябва да се къпят. Те нямат козина, но по кожата им доста често се образува излишна мазнина, която задължително трябва да се почисти.

Има и медицински причини, поради които котката може да се нуждае от къпане. Котките, които са в напреднала възраст, тези които са със затлъстяване или пък имат проблеми със подвижността. Не на последно място, ежеседмичните бани могат да ги предпазят от котешки пърхот.

На каква възраст може да се къпе котката?

Препоръчва се първата баня на котето да бъде, когато то има навършени поне 3 месеца, за да може да се къпе. Но ако участва в киноложки изложби или друг вид състезания, то тогава може да се започне, когато навърши един месец.

За и против къпането на котката

Трябва ли да се къпят котките?

Решението зависи от вас и вашата котка. Ако решите, че трябва да я къпете, дори и да не е много често, добре е преди това да се консултирате с ветеринар.

Той ще ви препоръча подходящи продукти и ще ви даде насоки относно самия процес на къпане на котката, защото ако я къпете неправилно, това може да доведе до сериозни последици за здравето на котката. Все пак имайте предвид, че котките ненавиждат водата и трябва да сте наясно с тънкостите на процеса.

Ако успеете да спечелите първата битка с банята, то малко по малко ще накарате котката си да свикне с къпането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васил Трънски
- имах два котарака... уж беха си приятелчета, но след къпане и на двамцата...

... започваше битка и гонитба на живот и смърт, скубане, хапане, опикаване иии...

Дали, след като се изкъпят, не могат да се припознаят... миризмата им е на чужд!?

КОЙ ще ми отговори!?
0
0