Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Kак да откажем детето от памперса?

Kак да откажем детето от памперса?

ХрисиХриси
Новак
3121
бебе на гърне
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
Качество без компромис:
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
56.00 лв.
Виж ››

Най-доброто време да откажете малчугана си от памперса е през лятото – когато времето е топло и той по-лесно ще свикне да ходи без него. В началото със сигурност ще имате известни премеждия, но без тях няма как. Ето няколко съвета за това как да откажете детето си от памперса - подгответе се с много чифтове бельо, огромна доза търпение и очакване за доста често напишкване.

Като начало, поставете гърнето на видно място вкъщи и обяснете на детето си какво е това. Дори отначало да не прояви интерес към него, не го махайте, нека стои. Може да го оставите в детската, в коридора или на друго място, където детето обича да си играе. То трябва да го вижда непрекъснато, за да свикне с него. В малко по-напреднал етап, опитайте да го сложите да седне на гърнето. Опитвайте да го правите след всяко хранене. В един момент то ще се отпусне и ще започне да го използва по предназначение.

Не спирайте да му повтаряте какво е това и за какво служи. Не му се карайте, ако се изпусне, докато сте махнали памперса му, повярвайте, на него също не му е приятно. Вместо това го почистете, посочете му гърнето и го оставете да си играе. След като това се случи няколко пъти, детето ще започне да ви дава знаци или да казва определени думички, отправяйки се към гърнето.

отказване на бебето от памперса

Купете му цветно, меко и комфортно бельо с картинки на любимите му герои.

Винаги, когато усетите, че на детето му се ходи по нужда, му напомняйте, че вече не носи памперс и трябва да ползва гърнето.

Покажете му, че пишкането може да е забавно. Заведете го на тревата, при цветята и т.н., ако имате двор, който няма изглед към всички съседи, разбира се. Нека детето да се чувства сигурно и комфортно.

Постепенно, ще оставяте памперса само през нощта, но в даден момент малчуганът ви ще свикне да спи без него.

Това е голяма крачка в развитието на всеки малчуган. Щом усетите, че моментът да махнете памперса е дошъл, подходете с много търпение и внимание. Не пестете думи и обяснения. Малчуганите са много умни, но трудно ще се откажат от свой навик, точно като нас по-възрастните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest