ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Болезнени гърди при кърмене

Болезнени гърди при кърмене

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314326
Много жени усещат болка при кърмене
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Има редица причини, поради които може да изпитате болки в гърдите, докато кърмите. Обикновено причината може да бъде разрешена доста бързо, ако получите правилната помощ. Никога не отказвайте помощ от специалист. Упоритостта да се справите сами, надявайки се, че всичко ще се оправи, може да влоши нещата.

Ето най-често срещаните причини за болките по време на кърмене:

Блокирани канали за кърма

Млечните жлези в гърдите са разделени на сегменти. Тесните тръби, наречени канали, пренасят млякото от всеки сегмент до зърното. Ако един от сегментите не е източен правилно по време на кърмене (може би, защото бебето не е прикрепено правилно), това може да доведе до запушване на каналите.

Избягвайте да носите тесни дрехи и сутиени, за да може кърмата ви да тече свободно от всяка част на гърдата ви. Други неща, които могат да помогнат, включват:

-често хранене от засегната гърда;

-топъл душ за стимулиране на потока от кърма;

-внимателно масажиране на гърдите, докато бебето се храни.

Важно е бързо да се справите със запушения канал, тъй като, ако го оставите, това може да доведе до мастит.

Мастит

Болезнени гърди

Мастит се получава от запушен канал. Това води до чувство на болезненост в гърдата и възпаление. Също така може да почувствате много силно неразположение със симптоми на грип, усещане за парене в гърдите, умора и висока температура (треска). Това може да се случи внезапно и да се влоши бързо. Важно е да продължите да кърмите, тъй като това ще помогне да ускорите процеса на възстановяване. Ако не се справите с ранните признаци на мастит, това може да се превърне в инфекция и абсцес на гърдата.

Млечница

Ако почувствате болка и в двете гърди и болката продължава и след кърменето, има вероятност да сте развили млечница. Инфекциите на млечница понякога се получават при напукани зърна. Това означава че кандидата, която причинява млечница, може да навлезе в зърното или гърдата ви. Ако имате млечница, задължително трябва да се лекувате, тъй като може да я предадете на вашето бебе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest