Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Помощ - не умея да общувам с другите

Помощ - не умея да общувам с другите

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314208
Общуване с приятели

Почти всички говорят, но общуват ли? Добрата комуникация е умение, което трябва да се изучи. За някои хора общуването е лесно, изглежда, че те имат естествен усет да водят разговор. Те слушат добре и имат силно чувство на увереност. Но как останалите да се научим да общуваме с другите? Нека проследим няколко лесни стъпки.

Увереност

Самоувереният човек кара другите да се чувстват спокойни. Първото правило за добра комуникация е да гледате човек директно в очите. Хората, които нямат увереност, са склонни да избягват контакт с очите, а това показва незаинтересованост или в най-лошия случай нечестност. Когато двама души имат зрителен контакт, това е ефективна комуникация и придава достоверност на това, което казват.

Покажете интерес

Много хора правят грешката да говорят твърде много за себе си. Нищо не убива разговора по-бързо от това, непрекъснато да говорите за себе си. Вместо да ги карате да слушат, предразположете другите да говорят за себе си. Показването на интерес към друг човек му помага да се чувства добре и засилва увереността му.

Изкуството на отворения въпрос

Приятел

Един от най-бързите пътища към разрешаването на неудобното мълчание е задаването на въпроси, на които може да се отговори с да или не. След това задайте отворен въпрос, за който се изисква по-подробен отговор, по този начин насърчавате събеседника си да предложи повече информация.

Когато зададете смислен въпрос, едното води към другото и за кратко време ледът е разбит. Стойте далеч от темите за религия и политика!

Слушайте два пъти, говорете веднъж

Както се казва в старата поговорка: Имате две уши и една уста, за това слушайте два пъти повече, отколкото да говорите. И така, докато другият човек говори, обърнете му внимание. Не мислете само за това какво ще кажете по-нататък, или има вероятност да пропуснете какво казва човекът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest