Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се отървем от стоножките

Как да се отървем от стоножките

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314209
Стоножка

Името стоножка буквално означава 100 крака, но всъщност нито една стоножка няма сто крака, тъй като всички имат нечетен брой двойки крака.

Местата, които те обитават са както на открито, така и в тъмни и влажни помещения, под дървени трупи, камъни или в листни отпадъци.

Домашните стоножки са активни ловци и постоянно търсят плячка. Те убиват и ядат хлебарки, паяци, молци и дори термити. За това, ако често намирате стоножки в къщата си, това може да е сигнал, за по-голям проблем с вредители.

Как да се отървем от стоножките?

Всъщност стоножките не оставят доказателства, които да сочат че са в дома ви. Вместо да построят гнездо, както правят повечето вредители, те всеки ден намират ново скривалище. Как да се отървем от стоножките?

Инсектициди

Най-напред може да третирате външния периметър на дома си с подходящ инсектицид, това ще създаде добра химическа бариера. По принцип те са безопасни за хора и домашни любимци, но все пак внимавайте и се придържайте към указанията на опаковката.

Лепкави капани

Лепливите капани са много ефективни за улавяне на стоножки вътре в жилището ви. Поставете ги в близост до дъски и по ъглите на стаите и коридора.

Паста против насекоми

Тези пасти са лесни за употреба, вземете такива, които съдържат активни вещества, като: дифлубензурон и делтамитрин. Намажете по ъглите на стаите, коридора и в банята.

Как да предотвратите следваща поява на стоножки?

Направете основно почистване

Основното почистване гони стоножките

Почистете добре дома си, махнете всички вещи, дрехи и особено кашони, които сте натрупали на купчини по пода и ъглите на помещенията, защото това са идеални скривалища за стоножките.

Намалете влагата

Стоножките предпочитат да живеят в среда с висока влажност, така че проверете навсякъде за течове и ако има такива, ги поправете. Използвайте обезвлажнители, за да поддържате мазето сухо и сложете вентилатор в банята за премахване на излишната влага в дома.

Запечатайте дупките

Запечатайте всички дупки, пукнатини и пролуки около външната страна на къщата, за да не могат да влизат вътре в дома ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest