ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Какво мразят котките?

Какво мразят котките?

Котка
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Котките имат свой характер и индивидуалност, също като хората. Все пак има и общи белези в поведението им, които отличават вида от всички останали. За да съхраните мира в дома си, трябва да знаете какво мразят котките.

Кои са седемте причини, които могат да накарат мързеливото иначе домашно попълнение да бяга из къщи, да мяука силно, да съска заплашително или да се крие?

Вижте в следващите редове нещата, които котките мразят и се постарайте да не поставяте своя домашен любимец в подобна ситуция.

Посегателство срещу котешката опашка

Настъпването по опашката причинява болка и стрес на вашето животно. Затова внимателното отношение към него включва вглеждане в начина, по който се движим. Трябва да приучите питомеца си да не стои в непосредствена близост до хората. От словесна подкана, до преместване на ръце, всичко това трябва да приучи котето да стои на безопасно разстояние от хората.

Силни звуци

Нова котка

Котките се боят от гръмотевиците, шума при ремонтни работи, воя на алармата. Те бягат и се крият при такива шумове. Ако в жилището тече ремонт, а писанката няма къде да отиде през това време, трябва да се намери подходящо място за нея, където шумът е заглушен - в спалнята; или в чантата на транспортиране; в някое закътано местенце, където е по-тихо.

Агресивни домашни любимци

Някои кучета и котки живеят съвместно в дома на стопаните си и се разбират отлично. Не всички кучета обаче допускат такова съжителство. За да се получи мирният живот, те трябва да свикнат да бъдат заедно от съвсем малки. Иначе стари и млади животни не бива да се събират. Всички трябва да се хранят едновременно, но на различни места. Котето трябва да има своя безопасен запазен периметър.

Прогонването от любимото място

Мястото, където писаната стои най-често, тя смята за своя лична територия. Ако бъде прогонена оттам, тя се дразни. При нужда да се премести другаде, трябва да има осигурена алтернатива с подобни характеристики.

Промени в котешката тоалетна

Котешка тоалетна

Котките не обичат промените. Затова често явление е да откажат да използват новата котешка тоалетна. Добре е да се ползва познатата, но просто да се сменя пълнежа вътре по-често, защото мъркащият питомец има изострено чувство за чистота.

Безпокоенето

Ако имате малки деца, внимавайте да не досаждат прекалено на котето. Любопитните непознати също я нервират.

Пренебрегването

На другия полюс е пълното игнориране на котето, когато се приближи до стопаните, а те не го забелязват. Работата винаги може да почака малко, докато се отдели нужното внимание на симпатичната пухкава топчица. Тя има нужда от това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest