ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Защо котките събарят предметите вкъщи

Защо котките събарят предметите вкъщи

Котките обичат да бутат разни предмети
Комплект от 2 торби за пречистване на въздуха с активен въглен-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Комплект от 2 торби за пречистване на въздуха с активен въглен
50.00 лв.
42.00 лв.
Виж ››

Стопаните на писани твърдят до един, че техните котките обичат да бутат предмети, поставени из дома. Това наистина е факт. Защо котките събарят предмети вкъщи?

Имате игриво коте, което помита всичко по пътя си, докато тича след топчето, което се търкаля по земята? Или пухкавата ви дебеланка събаря украшенията, докато се провира покрай тесните полици в стаята? Да, понякога питомците ни се опитват да разчистят пътя си от всякакви пречки, оставени от стопаните за украса, или вършещи някаква работа.

Не става въпрос обаче за несъзнателно съборени и счупени украшения и съдове, или за такива, които са се изпречили на пътя на котака. Иде реч за това как малкото мъркащо пухче небрежно бута с лапичката си огледалото, чашата или вазата, а после съсредоточено наблюдава резултата от действията си от висотата на мястото си. На стопаните често им се струва, че го правят нарочно, за да ги дразнят, или за отмъщение.

Тези действия от поведението на котката са изследвани от специалистите и те имат свое обяснение. На писаните им харесва да карат предметите да се движат. Те са перфектни ловци в природата и това провокира ловните им страсти. Движещата се мишена винаги изостря възбудата на ловеца и затова всичко, което се търкаля, тича или подскача веднага събужда интереса им. Котките обичат да събарят предмети и с открито задоволство гледат как падат, но щом предмета стане неподвижен, губят интерес. Затова често повтарят действието с друг предмет.

Изучаването на непознати вещи става с лапичка, не с муцунката. Това е безопасният начин. Освен това котето разбира, че бутайки предметите, привлича вниманието към себе си, защото реакцията на човека е винаги една и съща, той се опитва да спаси чупливите вещи. За домашните любимци това е част от игрите и развлечението, което сами създават.

Котките събарят и играят с предметите

Когато котката е особено упорита в това начинание, може да се намери лесно противодействие. Предметите е добре да стоят в затворени места. Саксиите с цветя може да излязат на стълбището пред апартамента или на висящи саксии, недостъпни за пъргавите котешки лапички. Двустранното лепящо тиксо е още една възможност, която ще откаже котето, след като залепне за него по пътя към чупливите украшения в стаята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest