Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Хранене на възрастна котка

Хранене на възрастна котка

Хранене на възрастна котка
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Нашите пухкави и игриви котета бързо порастват и също така бързо започват да остаряват. Видимите признаци, че котката остарява, са проблеми със зъбите; влошено състояние на козината и кожата; загуба на мускулна маса и оттам по-лениви и тромави движения; по-чести проблеми с чревния тракт. Заедно с това в тялото на пъргавия доскоро домашен любимец започват метаболитни, имунологични и други телесни промени. Някои са необратими, както при хората. Други могат да се контролират и забавят с подходящо хранене на възрастната котка.

Кога да поставим възрастната котка на специална диета? Най-подходящото време за нова хранителна диета за възрастна котка е на 7-годишна възраст. Основните цели на храненето се изразяват в поддържане на добро здравословно състояние; забавяне или избягване на хронични заболявания при котките, характерни за възрастните индивиди; подобряване на състоянието при вече налични хронични болести. Борбата със затлъстяването при котките и артрита са най-сериозните предизвикателства пред здравето на възрастните писани. Всеки стопанин на котка трябва да държи сметка непрекъснато за намалените способности на неговия питомец да се бори с инфекциите.

Наблюденията върху възрастни котки показват, че те имат склонност да натрупват повече мазнини, независимо че може да приемат по-малко калории. Това е промяна в тялото, която е неизбежна, и може да бъде повлияна от метаболитните процеси. Затова е важно котката да приема храни с по-ниско калорийно съдържание, за да се избегне затлъстяването. Протеините обаче трябва да са за нормално хранене, за да се запази мускулната маса.

Може допълнително да се дава витамин Е, ако ветеринарят прецени. С напредване на възрастта антителата в организма намаляват. Приемането на витамина като добавка може да доближи нивото на антителата до това на младите екземпляри.

Антиоксиданти като витамин Е и бета каротин борят свободните радикали, увреждащи тъканите. В диетата на възрастните мъркащи питомци тези съединения трябва да са добре застъпени. Те засилват имунитета.

Ветеринарят трябва да определи храненето на възрастната котка

Периодичните прегледи при ветеринаря са част от рутинната грижа за котката и те не бива да се пропускат, за да се улови навреме евентуално хронично заболяване. Стресът и резките промени в ежедневието трябва да се избягват, за да се радваме максимално дълго на присъствието на вече възрастната, но все така любима домашна котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest