Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Грижи за бременно куче

Грижи за бременно куче

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314153
Бременно куче

Грижата за бременно куче може да бъде много вълнуваща, но и малко напрегната в даден момент. Какво трябва да направите като родител на домашен любимец, за да помогнете на вашия кучешки спътник по време на бременността.

Правилно хранене

На първо място, добре балансираната и питателна диета е от изключителна важност за поддържането на доброто здраве на бременното куче. Кучето трябва да бъде добре подготвено за следващите 9 седмици от бременността и още 6 седмици, през които ще храни малките кученца.

Препоръчително е да храните бременното си куче с висококачествена кучешка храна с високо съдържание на протеини, въглехидрати, мазнини и калций.

През последните три седмици от бременността и след това, докато вашето куче кърми малките си, то ще се нуждае от три пъти повече храна.

Важно е, през цялата бременност кучето да продължи да бъде физически активно, защото затлъстяването по време на бременността ще причини проблеми по време на самото раждане. Ако кучето ви затлъстее много, това ще намали мускулния тонус, а това, от своя страна, ще затрудни раждането на кучето.

Ваксинация и контрол на паразитите

Преглед на бременно куче

Ваксинацията и контрола на паразити по време на бременността е от съществено значение. Промените в нивата на хормоните през този период, предразполагат към развитието на паразити, които се настаняват в тъканите на кучето и ако то не бъде обезпаразитено, те могат да се прехвърлят в млякото и по този начин ще се заразят малките кученца.

Най-добре е обезпаразитяването на бременното куче да се случи 10 дни преди раждането. Ваксинирането преди раждането, ще предпази както кучето, така и малките кученца, но преди да предприемете тези стъпки е необходима задължителна консултация с вашия ветеринарен лекар.

Преди раждането

През времето преди раждането вашето куче ще започне да "гнезди", тоест да търси подходящо място, където да роди малките си. Кучето ще започне да си прави удобно място, може да започне да разкъсва вестници, парцали и т.н. Повечето кучета предпочитат да родят малките си далеч от хорските очи, някъде на тихо, закътано и спокойно място, но има и такива, които търсят компанията на собственика си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest