ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Десет причини да ядем повече карфиол

Десет причини да ядем повече карфиол

Готвене на карфиол

Карфиолът е изключително здравословен зеленчук и важен източник на хранителни вещества. Той съдържа уникални растителни съединения. Освен това е лесно приложим към всяка диета. В тази статия ще ви запознаем с 10 здравословни ползи от консумацията на карфиол.

1. Богат е на много хранителни вещества

Хранителният профил на карфиола е доста впечатляващ. Той е с много ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини. Това са хранителните вещества, съдържащи се в 128 г суров карфиол:

Калории: 25

Фибри: 3 г

Витамин C: 77% от препоръчителния дневен прием

Витамин К: 20% от препоръчителния дневен прием

Витамин B6: 11% от препоръчителния дневен прием

Фолиева киселина: 14% от препоръчителния дневен прием

Витамин B5: 7% от препоръчителния дневен прием

Калий: 9% от препоръчителния дневен прием

Манган: 8% от препоръчителния дневен прием

Магнезий: 4% от препоръчителния дневен прием

Фосфор: 4% от препоръчителния дневен прием

2. Има високо съдържание на фибри

Суров карфиол

Карфиолът е с доста високо съдържание на фибри. Те са много важни за храносмилането и могат да намалят риска от няколко хронични заболявания.

3. Добър източник е на антиоксиданти

Карфиолът е чудесен източник на антиоксиданти, които защитават клетките от вредните свободни радикали. Той е изключително богат на глюкозинолати и изотиоцианати, две групи антиоксиданти, за които е доказано, че забавят растежа на раковите клетки. Карфиолът също съдържа каротеноидни и флавоноидни антиоксиданти, които могат да намалят риска от няколко хронични заболявания.

4. Може да подпомогне отслабването

Карфиол на фурна

Карфиолът е с ниско съдържание на калории, така че можете да ядете в големи количества, без да качвате килограми. Той забавя храносмилането и насърчава усещането за ситост. Високото съдържание на вода е друг положителен факт, подпомагащ отслабването. Всъщност 92% от теглото му се състои от вода.

5. Има високо съдържание на витамин В4 (холин)

70 г карфиол съдържа 45 мг витамин В4, което е около 11% от препоръчителния дневен прием за жените и 8% за мъжете. Този витамин участва в много важни процеси в човешкия организъм.

6. Богат е на сулфорафан

Полезният карфиол е с високо съдържание на сулфорафан, растително съединение, което намалява риска от появата на рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

7. Лесно приложим е към диетата

Има много различни начини да добавите карфиола към вашата диета. Той може да се консумира варен, суров, печен и др. Освен това е фантастично допълнение към почти всяко ястие. Туршийката с карфиол пък е отлично мезе за ракия или вино.

8. Забавя развитието на респираторни проблеми

Карфиол

Респираторната папиломатоза се причинява от човешки папилома вирус, който засяга гласните струни в ларинкса, трахеята, белите дробове и бронхите. Проучванията показват, че честата консумация на карфиол помага за намаляване тежестта на това заболяване.

9. Грижи се за кожата

Сулфорафанът в карфиола ефективно защитава кожата от увреждане, причинено от ултравиолетово лъчение. Защитното действие на сулфорафана защитава организма от възпаления, рак на кожата, еритема и клетъчни увреждания.

10. Грижа се за косата

Освен здравата кожа консумацията на карфиол насърчава и растежа на косата, благодарение на наличието на сяра и силиций в него.

Както разбирате, има много ползи от консумацията на този зеленчук. Затова изпробвайте повече рецепти с карфиол и експериментирайте. Опитайте:

- запеканка с карфиол;

- карфиолена супичка;

- панирани карфиолчета;

- салатка от карфиол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest