ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Трябва ли да учим детето си как да гали кучето?

Трябва ли да учим детето си как да гали кучето?

Дете и куче
Непромокаема постелка за пикник и плаж 140х200 см
Препоръчано за теб:
Непромокаема постелка за пикник и плаж 140х200 см
22.00 лв.
Виж ››

Децата си приличат с домашните любимци по това, че са съвсем непосредствени в общуването, проявяват открито своите симпатии към другите и обичат да получават и дават ласки. Затова ако си вземете куче за домашен любимец, то със сигурност ще се сприятели най-напред с децата в дома, тъй като инстинктивно ще усети близостта с тях в проявите на обич.

Лаещият питомец и детето могат да бъдат неразделни, но малкият човек е възможно да наруши добрия контакт с бурни изблици на привързаност, несъобразени с настроението и желанието на четириногия си приятел. Затова трябва да научим детето как да гали кучето.

Най-важното нещо, което всеки малък стопанин на куче трябва да разбере и приеме е, че не бива да гали животното насила. Рязката граница между играчка и жив домашен любимец трябва да се постави веднага, за да се избегнат неприятни моменти и за двете страни.

Друго нещо, което детето трябва да научи, е, че има места по тялото на кучето, които не трябва да докосва. Лесно е да му се обясни и покаже къде обича да бъде галено кучето. Мястото между ушите ще му достави огромно удоволствие.

Галенето на кучето с леки движения по хълбоците също се приема добре. Всички обичат да бъдат галени и между очите, стига да не се докосват косъмчетата около тях. Мястото около муцунката, по гърдите и шията също е любимо.

Почесването под брадичката не отказва почти никой домашен любимец, но трябва да се има предвид, че всяко куче е индивидуалност и има различни предпочитания. Едни харесват повече ласките по главата, други предпочитат допира по хълбоците. Има дори кучета, които обичат да ги чешат по корема.

Децата трябва да знаят как да пипат кучетата

Каквито и предпочитания да има домашният питомец, едно е общото при всички случаи - движенията трябва да бъдат леки и спокойни. Към животното не бива да се подхожда фронтално. При общуването трябва да му говори с благ тон. Добре е да се наблюдава как кучето приема ласките. Ако проявява нетърпеливост или главата му е наведена, а ушите клепнали, значи това не му харесва и детето трябва веднага да прекрати галенето.

Всички тези умения ще помогнат за добрия контакт с домашния питомец, защото натрапените ласки подриват доверието на животното и то ще избягва контактите с детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest