ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Признаци, че котката има глисти

Признаци, че котката има глисти

Понякога борбата с котешките глисти изисква намесата на ветеринар
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Ако вашата котка има глисти, може да изглежда напълно щастлива и здрава. Междувременно паразитите се размножават в червата, като в някои случаи крадат ценните хранителни вещества и дори кръвта на любимеца ви.

Симптомите за глисти при котки и котенца се различават в зависимост от вида на инфекцията с червеи, които имат. Обикновено вашият ветеринарен лекар ще иска да определи с кои видове червеи животинката се е заразила, за да може да осигури правилното лечение.

Можете да си помогнете, като редовно давате хапчета против глисти на котката си и внимавате за някои от признаците на инфекция, ако все пак паразитите се появят.

Всички котки от всички възрасти могат да се заразят с паразитите, но тези, които ловуват, са изложени на особен риск. Дребните гризачи, като мишки и полевки, както и птиците, могат да бъдат носители на чревни паразити. След като котката изяде плячката си, може да се зарази.

Дори котенцата не са имунизирани, тъй като ларвите на кръгли червеи могат да се предават в млякото на майка им. Освен това само защото котка прекарва живота си на закрито, не значи, че е безопасно. Например бълхите, носещи тения, лесно могат да мигрират по дрехите на хората и други животни в къщата.

Кръглите червеи и тенията са най-често срещаните чревни паразити, заразяващи котките.

Симптоми на кръгли червеи

Те са дълги и кръгли, както подсказва името им, приличат малко на спагети, но със заострен край. Яйцата им се пренасят в изпражненията на котката, но са толкова малки, че не се виждат с просто око и никога няма да разберете, че са там.

Тези неприятни нашественици могат да причинят липса на настроение и енергия, летаргия, диария при котките, отслабване, въпреки нормалния или повишен апетит. Също така състоянието на котешката козина може да се влоши. Характерна е и появата на подут или раздут корем (в тежки случаи и особено при котенца).

Симптоми на тения

Следете тоалетната на котката за глисти

За разлика от яйцата на кръгли червеи, лесно можете да видите сегментите на тения, преминали във фекалиите с просто око. Тениите имат дълги тела, подобни на панделка, които имат кремав цвят и често яйчните им торбички могат да се изхвърлят в изпражненията на котките. Те приличат на зърна ориз. Червеите живеят в червата на вашата котка и се хранят с хранителните ѝ вещества.

Въпреки че са засегнати предимно възрастните котки, котенцата също могат да бъдат заразени чрез поглъщане на заразена бълха. Често котките няма да показват никакви симптоми, но общите признаци, за които трябва да внимавате, включват повишен апетит, прекомерно почистване или измиване на областта около дупето, както и малки сегменти от червеи или оризовидни зърна по козината около ануса.

Тъй като червеите са паразити, които се хранят с хранителните вещества на вашата котка, а в някои случаи и с кръвта им, котките могат да развият множество здравословни проблеми като котешка анемия. При тежки случаи на заразяване могат да бъдат блокирани червата, което причинява много сериозни здравословни проблеми. В редки случаи глистите при котката могат да бъдат фатални, особено за малките животни.

Запомнете, че превенцията на инфекция с червеи е много по-лесна от самата борба с паразитите. Точно и затова се посъветвайте с вашия ветеринар за най-добрите методи за предотвратяване на заразата с опасните паразити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest