ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Как да намалим косопада през есента?

Как да намалим косопада през есента?

Есенен косопад
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Косата винаги е била и ще бъде символ на красота и здраве. Блестящата, гъста и лъскава коса е стремежът на всеки човек, независимо от пола.

Космите, от които е съставена косата, имат сложна структура и важно значение. Освен грижата за естетическия външен вид косата има и други функции. Тя помага за пренасянето на сетивна информация и има важно значение при определянето на половете.

Косъмът има няколко фази на развитие - почивка, растеж, регресия и смяна. При човека всеки цикъл е напълно независим и във всеки момент от живота някакъв брой косми се намират в една от фазите на растежа. Това означава, че всеки момент някой косъм губи своята жизненост и капе.

Нормално е всеки ден някакво количество косми да падат. В нормата се счита косопадът, при който се губят около 100 косъма на ден. Съществуват обаче различни условности. Те зависят от разнообразни фактори - възраст, здравословно състояние, пол и от сезона, който тече в момента.

Един от сезоните със засилен косопад е есента. Причината се корени в щетите, които предходния летен сезон нанася на косата. Ултравиолетовите лъчи на слънцето изсушават косъма, хлорът от къпалните отнема от блясъка, а солената морска вода го изтънява.

В края на лятото косата вече е изсушена и косъмът се къса. Това е временно явление, но все пак съществуват начини падането на косата да се намали. Стига да се положат адекватни грижи за косата през есента. Ето как да намалим есенния косопад:

Грижите за косата през есенния сезон

Есенни грижи за косата

Терапията за косата трябва да започне още през септември с подстригване. С новата прическа ще се премахнат цъфтящите и изтощени краища, които развалят общия вид. Дори отстраняването само на връхчетата подобрява цялостната визия и косата оживява.

Това е времето да започне използването на продукти специално против косопад, както и тези, които стимулират растежа на косата. При суха коса е добре да се включат овлажняващи продукти. Има такива балсами, шампоани и масла.

Подходящи са и процедурите за коса. Маски против косопад ще подпомогнат общите усилия да се премине по най-безболезнен начин през този период.

Чай от коприва е добро средство, с което косата да се изплакне след баня. Копривата съдържа витамини A, B, D, E, К и куп минерали, които заздравяват косъма. Чаят може да се приема и вътрешно за засилване на ползите му.

Важен момент от грижата за косата е хранителният режим през есента. Балансираната диета дава всички нужни хранителни вещества, които укрепват косъма.

Най-подходящи са храните, съдържащи мастни киселини - авокадото, бадемите, сьомгата. Не става въпрос само за здравословно хранене, а за засилена консумация на храни, които намаляват падането на косата през есента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest