Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да бъдем в добра форма през преходния сезон?

Как да бъдем в добра форма през преходния сезон?

есенно настроение
Сив сгъваем кош за пране - 57 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сив сгъваем кош за пране - 57 см
30.00 лв.
Виж ››

Преходът между отделните сезони е важно време във всяка култура. На прага на новия сезон човек се подготвя за друга реалност, която природата му предлага като климат, храна, усещания и възможности. Не само съзнанието ни, но и тялото трябва да се подготви за промяната. Добре е да посрещнем смяната на сезоните във възможно най-добра форма. Как да го постигнем?

Събиране на реколтата

Във всички общества междинното време между лятото и есента е период, когато се събира реколтата. То е пълно с празници и спазване на традиции. Земята ражда най-много плодове и зеленчуци, които ни предоставят възможност да създадем хармония между себе си и природата.

В природните дарове се съдържа всичко, от което тялото ни се нуждае. Разликата от лятото е, че изборът ни се променя - от разхлаждащи и леки природни храни към такива, които ни приближават към земята, стоплят ни. Кои са тези храни?

Към земните храни спадат най-напред кореноплодните - картофи, моркови, ряпа, цвекло. От плодовете можем да отделим гроздето, ябълките, дюлите, крушите. Консумацията на сгряващи храни се засилва рязко. Нуждата от супи, яхнии, каши и печени зеленчуци променя дневното меню.

есенни храни

От зеленчуците подходящи са също брюкселското зеле, броколите, карфиолът, бамята и зеленолистните зеленчуци. Царевицата и тиквата се настаняват трайно на трапезата ни със захлаждането на времето. От напитките чаят излиза изведнъж напред в предпочитанията. Сгряването в хладната сутрин с чаша ароматен чай е чудесен начин за започване на деня.

За засилване на ефекта на стоплящите храни и напитки служат подправките. Джинджифилът, канелата, кардамонът и куркумата са тези, които се асоциират с топлина и са подходящ избор за добавка към всяка рецепта, от смутито или друга напитка, през основното ястие, до десерта. Подправките наистина стоплят. С аромата си и с въздействието си върху сетивата; с подчертано сгряващото действие, което придават на храната.

Витамините, минералите, микроелементите и всички полезни вещества в природните храни подготвят организма ни за изпитанията на студеното време. Зареждането с тях е най-подходящия начин да посрещнем смяната на сезоните в най-добрата си форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest