Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»С какво да храним морските свинчета?

С какво да храним морските свинчета?

храна за морското свинче

Морските свинчета са страхотни домашни любимци, особено за хората, решили да отглеждат домашен любимец за първи път, и за семейства с деца. Тези животни са много здрави, особено когато получават правилно обгрижване и хранене. Качествената храна ще поддържа здравословното състояние на вашето морско свинче за дълго време.

Диетата на морските свинчета трябва да включва редица храни. Прочетете статията докрай, за да разберете с какво точно да храните морското си свинче.

Диетата на морските свинчета

Тъй като морските свинчета са тревопасни животни, тяхната диета е лесна за спазване и изпълнение. Хранете морското свинче два пъти дневно: веднъж сутрин и веднъж вечер. Поддържайте график за хранене, така че вашият домашен любимец да свикне с него и да не остане гладен или да преяде, ако има прекалено много разлика между двете хранения. Вашето морско свинче може да се разболее, ако има нередовни хранителни навици.

Това, че морските свинчета са тревопасни, не означава, че храната им е 100% вегетарианска. Те консумират предимно сено, гранули, както и някои плодове и зеленчуци. Не забравяйте за водата. Морските свинчета се нуждаят най-малко от 150 мл на ден.

морски свинчета хапват зеленчуци

Сено: Това е една от най-важните храни от диетата на морските свинчета. Сеното осигурява фибрите, от които вашият домашен любимец се нуждае за добро храносмилане и за поддържане на здрави зъби.

Гранули: Можете да ги намерите в почти всеки зоо магазин. Уверете се, че храната, която сте избрали е балансирана и богата на витамини (най-вече витамин С), минерали и други хранителни вещества. Около 20 г на ден е препоръчителното количество, като можете да го разделите поравно между сутрешното и вечерното хранене.

Плодове: Приемът на твърде много захар не е полезен за морските свинчета. Те обаче се нуждаят от останалите предимства, които плодовете предлагат - като витамини и фибри. Давайте им само малки парченца портокали, круши, праскови, ябълки и др. Сервирайте ги на стайна температура. Плодовете трябва да се приемат като лакомство, а не като основна храна за вашия домашен любимец.

Зеленчуци: Зеленчуците са неразделна част от ежедневната диета на морското свинче. Тъмнолистните зеленчуци като къдраво зеле, спанак и маруля са чудесен избор. Освен това, можете да давате на домашния си любимец и малко моркови, или сладки картофи няколко пъти седмично.

морско свинче се храни

Забранени храни

Трябва да се избягват животински храни, както и семена и ядки, които представляват голяма опасност от задушаване. Газообразуващите зеленчуци като броколи, зеле и айсберг, осигуряващи минимално или нулево количесвто хранителни вещества, също трябва да се изключат от диетата. Забравете за кофеин, лук, чесън, фъстъчено масло, млечни продукти, хляб и картофи.

Как да сервираме и почистваме храната на морските свинчета?

Здравата керамична купичка за храна е за предпочитане пред пластмасовата. Дръжте купичката чиста и се уверете, че по нея няма грапави ръбове, които биха могли да порежат морското свинче. Няма нужда цял ден да оставяте храна в купичката.

Свежестта на храната и чистотата на купичката са най-важни. Мийте чинията на вашия домашен любимец редовно и винаги му осигурявайте чиста и прясна вода. Важно е да поставите купичката за храна в помещение, отделено от зоната му за тоалетна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest