ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Карбамид (урея) - какво трябва да знаете?

Карбамид (урея) - какво трябва да знаете?

Албена АсеноваАлбена Асенова
Ветеран
325907
Карбамид (урея) - какво трябва да знаете?
Акумулаторен масажор за глава-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
49.80 лв.
Виж ››

Карбамид или урея е краен продукт отделен при разлагането на протеините. При тяхното разграждането се образува амоняк, който е токсичен за организма.

Преобразуването на амоняка в урея става в черния дроб. След това уреята се освобождава от черния дроб в кръвта и се транспортира до бъбреците. Там кръвта се филтрира и уреята се изхвърля от тялото с урината.

И в амоняка, и в уреятя се съдържа азот и по този начин се контролират нивата на азота в тялото. Карбамид, освен в урината, се съдържа и в потта. Тя спомага за поддържане на хидратацията на кожата.

Ако в организма се задържа урея, това означава, че има проблем с бъбреците. Повишените и стойности са симптоми на някои заболявания като: камъни в бъбреците, пиелонефрит или гломерулонефрит, бъбречна туберколоза, онкологично заболяване, тумори в простатата, пикочния мехур, бъбречна и чревна непроходимост, сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт.

Ниските стойности пък са симптоми на заболявания на черния дроб - цироза, хепатит, чернодробна кома и т.н.

Карбамид (урея) - какво трябва да знаете?

Засилената физическа активност, някои медикаменти и хранителният режим също могат да повлияят на стойностите на уреята. По тази причина изследването на нивата и в кръвта дават важна информация за функцията на бъбреците и черния дроб, като подпомага диагностиката на различни чернодробни и бъбречни заболявания.

Ето и някои от симптомите на висока урея: суха кожа, чупливи нокти, чести позиви за уриниране, болки в ставите и слабост, повишено кръвно налягане.

От друга страна, уреята успешно намира приложение в козметиката за поддържане кожата мека и хидратирана. Продукт, получен по синтетичен път, се влага в различни продукти, които помагат при кожни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest