Ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Кои растения могат да се гледат на балкона?

Кои растения могат да се гледат на балкона?

Растения на балкона

Балконът е скучно място, ако бъде оставен празен или още по-лошо, ако се превърне в склад за ненужни вещи. Може обаче от него да се направи притегателно място за релакс и спокойни часове сред късчето природа, пренесено в малкото пространство извън жилищните помещения.

Съществуват достатъчно растения за тераса, които могат да виреят еднакво добре на слънчеви и сенчести места. Между разноцветната феерия на цветята има място и за мъничка билкова или зеленчукова градина. Ето кои растения са подходящи за балкона!

Цветя на балкона

Цветя за тераса

Най-много място винаги се отделя на цветята. Те украсяват, ароматизират и променят тясното външно пространство до жилището, внасяйки духа на природата в непосредствена близост на мястото, което обитаваме.

За щастие, цветята, които се чувстват добре на балкона, не са малко. Кои ще бъдат избрани, зависи от количеството светлина и топлина, които проникват там. За северно изложение са подходящи теменужка, латинка и бръшлян. На източните балкони добре ще се развиват хортензиите и калуната, а западните тераси са добри за гергина и пасифлора. Южното изложение е за мушкато, петуния и бегония.

Плодове на балкона

Плодове за балкон

Малка градина с плодове на балкона може да се направи всеки, който разполага с южна тераса. Лимоните, портокалите и ананасите-джуджета ще се чувстват уютно на нея. Ягодите пък са подходящи за висящи саксии.

Зеленчуци на балкона

Пряката слънчева светлина е от съществено значение за повечето растения. Слънчевият балкон е много добро място за мини зеленчукова градинка. Доматите и чушките са любители на слънцето и са подходящи за външно пространство, с много светлина и топлина. Ако мястото е по-сенчесто морковите, марулята, спанакът, краставиците и зелето ще виреят добре.

Билки на балкона

Билки за балкон

Този букет от витамини е подходящо да съжителства със свежи билки на балкона. Те не се нуждаят от много пространство и се чувстват добре в сандъчета с пръст. Мащерката, риганът, босилекът и градинският чай, набрани от собствената тераса са чудесно допълнение към всички блюда.

За да се развиват добре растенията, трябва да се подберат внимателно саксиите и контейнерите за тях така, че да имат достатъчно място, отговарящо на нуждите им. Почвата също е нужно да се съобрази с вида на посевите. Най-важна обаче е грижата и вниманието, с което хората се отнасят към цветната красота около тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest