ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Как да отглеждаме и да се грижим за костенурка?

Как да отглеждаме и да се грижим за костенурка?

Отглеждане на костенурка
Органайзер за препарати с дръжка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Органайзер за препарати с дръжка
8.70 лв.
Виж ››

Костенурките са популярен избор за домашен любимец. Те са интересни, интелигентни и изискват сравнително лесни грижи. За някои хора те може да не са най-приятните същества, но могат да бъдат много забавни, чудесни другарчета на децата и да ги научат на отговорност.

Ако сте решили да си вземете костенурка за домашен любимец, прочетете днешната ни статия, за да разберете от какви грижи се нуждае тя.

Хранене на костенурката

Някои костенурки се хранят с червеи, охлюви, риби и буболечки. Други са тревопасни животни, консумиращи само растения и зеленчуци. Изградете редовен хранителен режим на домашния си любимец. Хранете го веднъж или два пъти на ден с пресни храни, като можете да ги допълвате със специални пелети за костенурки. За да определите най-добрия хранителен план за нуждите на вашата костенурка, се консултирайте с ветеринарен лекар или служител в зоомагазин.

Местоживеене на костенурката

Най-подходящото място за отглеждане на костенурка е аквариум. Количеството на водата, необходимо за нейното жизнено пространство, варира в зависимост от вида костенурка, която имате - сухоземна или водна. Независимо от това, винаги трябва да използвате нехлорирана вода.

Костенурка

Инсталирайте на аквариума UV лампа, която ще помогне на вашата костенурка да произвежда витамин D3 и да бъде здрава. Също така сложете термометър за въздух и вода, за да поддържате оптимална температура.

Водата трябва да се сменя редовно, а аквариумът и филтърът да се почистват. Също така е необходимо често да отстранявате мръсотия, останки храна и изпражнения. Поставете камъчетата, мини скали и островчета за катерене и почивка. Украсете с безопасни за костенурки растения и приспособления.

Как да се отнасяте към костенурката?

Тези екзотични животни нямат същата потребност от контакт със стопанина си, както е при кучетата или котките, например. И все пак е добре да им отделяте време за игри и ласки. Когато искате да погалите костенурката, бавно я приближете отпред, така че ръката ви да се вижда. За да я вдигнете, винаги я хващайте за черупката, а не за крака или главата. Може да отнеме известно време, преди вашият домашен любимец да свикне с вас и да се отпусне, така че не се изненадвайте, ако се скрие в защитната си обвивка или се опита да се измъкне далеч от вас.

Ако сте оставили костенурката си на пода, бъдете предпазливи, не я изпускайте от поглед, за да не избяга и внимавайте да не я стъпчете. В случай че трябва да я пренесете някъде, не я завъртайте твърде бързо, тъй като това може да причини стрес. След като приключите игрите с нея, внимателно я върнете в дома ѝ и измийте ръцете си.

Подобно на кучетата и котките, костенурките също могат да хапят, когато изпитват тревожност или страх. При ухапване почистете веднага раната с топла сапунена вода, за да избегнете инфекция.

Как да се грижите за хигиената на вашата костенурка?

Костенурка за домашен любимец

Повечето костенурки сами поддържат личната си хигиена, тъй като в по-голямата част от времето са във вода, но някои може да се нуждаят от вана. Бързото изплакване помага за премахване на мъртва кожа или водорасли.

Важно е да знаете, че костенурките са носители на салмонела, затова, за да избегнете риска от заразяване, не използвайте мивката или ваната си, за да къпете домашния си любимец. Можете да почиствате костенурката си в леген или друг съд, предназначен само за тази цел.

Използвайте хладка вода и четка за зъби и внимателно изстържете черупката и крайниците. Не забравяйте да почистите гънките на костенурката, където може да са се събирали водорасли и други отпадъци. В случай че забележите отделяне на малки люспести петна, не се притеснявайте, в ограничени количества това е нормално. Не използвайте сапун или шампоан - това може да раздразни тялото на костенурката. Изплакнете я и когато приключите с измиването я поставете обратно в аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest