ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Функции и факти за слюнката

Функции и факти за слюнката

ГеновеваГеновева
Копирайтър
443195
По езика има слюнка
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Функциите на слюнката са много и най-разнообразни. Тя има защитни свойства и може да ни предпази в редица неприятни ситуация. Например при повръщане функцията на слюнката е да предпази емайла на нашите зъби от киселината, която идва от нашите стомашни сокове.

Но една от най-важните функции, която изпълнява слюнката, е подпомагане на храносмилането. Слюнката намокря храната и по този начин ни помага да преглъщаме по-лесно. В последствие пък работата на стомаха е много по-лека.

Също така тя се бори да предотврати кариесите в нашите уста.

Интересен факт за слюнката е, че тя не е нищо повече от вода, и още по-интересен факт е, че хората при нормални обстоятелства отделят от 2 до 6 чаши слюнка на ден.

Слюнката се бори с бактериите, много от нас са чували да си оближат раните или когато си продупчат ушите, да сложат от слюнката си на дупчиците. Не е окончателно доказано, че слюнката е лековита, но е факт, че облекчава болезненото усещане при повърхностни рани.

Слюнката помага да усетим храната

Друг интересен факт за човешката слюнка е, че тя ни помага, за да усетим по-точно и ясно вкусовете на различната храна, която приемаме.

Но чрез слюнката можем да обменим и най-много бактерии помежду си, особено при целувка.

Друг интересен факт за слюнката е, че хората не се раждат с възможността да я отделят. Това се случва, когато бебето е между 2 и 4 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest