ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Масло от ветивер - ползи и приложение

Масло от ветивер - ползи и приложение

Масло от ветивер - ползи и приложение

Маслото от ветивер заема важно място сред етеричните масла. Познато е най-вече от приложението му в парфюмерийната промишленост. Мъжките одеколони и парфюми се отличават с характерния аромат на маслото от ветивер.

Продуктът се извлича от растението със същото име. То представлява груба зелена трева, растяща в Индия на височина около 150 сантиметра или повече. Ветиверът е от семейството на други тревисти растения, от които се извличат етерични масла - лимонова трева, цитронела, палмароса и други.

Ветиверовото масло се извлича чрез дестилация от корените на тревата. Има силен и остър земен аромат, но сладък и опушен, заради което лесно се различава. Цветът му е кехлибаренокафяв.

Широкото му приложение се дължи на съдържащите се в него повече от 100 компонента. Между тях делта - селиненът, бета - ветивенът, ветиселинолът, алфа и бета - ветивонът се открояват най-отчетливо.

Ползите на маслото от ветивер са многобройни, най-вече заради лечебните му свойства.

Маслото на ветивера е с доказани антиоксидантни качества. Антиоксидантите предотвратяват някои видове увреждания на клетките, най-вече причинените от окислителни процеси. Заедно с премахване на свободните радикали, антиоксидантните растения забавят стареенето, удължават живота и поддържат младостта на кожата.

Извлекът от ветивер лекува белези и рани по кожата. Той насърчава процесите на регенерация на кожата и тъканите. Премахва тъмните петна и белезите от акне. Ефективно средство е срещу стриите и е добра съставка към различни измиващи продукти.

Масло от ветивер - ползи и приложение

Антисептичните му свойства убиват бактериите и пазят тялото от инфекции. Маслото е много ефективно като домашно средство при изгаряния. То пази тялото от инфектиране на раните.

Последните проучвания върху възможностите на етеричното ветиверово масло показват, че то успешно може да се прилага при деца с дефицит на внимание заради силните релаксиращи и успокояващи свойства. Трудностите при концентриране на вниманието, при организиране и следване на насоките може да се преодолеят с помощта на този продукт.

Ветиверът е отличен афродизиак. Той балансира успешно хормоните и оттам помага на съня.

Доказано е, че маслото регулира и засилва функциите на имунната и нервната система. За овладяването на стреса то може да бъде много полезно. Това свойство на растението ще премахне тревожността и ще се отрази благоприятно на нощната почивка.

Силният аромат и състава на концентрата от ветивер действа отблъскващо на насекоми като термити и кърлежи, както и на ларвите на комара.

Този продукт е безопасен, стига да се използва разумно. Бременните жени и малки деца е необходимо да го използват с повишено внимание и след съвет с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest