ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Масло от дафинов лист - ползи и приложение

Масло от дафинов лист - ползи и приложение

ползи от маслото от дафинов лист

По-популярното име на дафиновото дърво е лавър. За гърците и римляните в древността то е било символ на победата. С лавров венец е удостояван победителят, с него е увенчаван и императорът.

Клонките на това забележително дърво издават характерен приятен аромат и венецът, сплетен от лавър носи приятен и топъл дъх. Истински ценна суровина са листата на лавъра. Те намират широко приложение в живота - в кулинарията, народната медицина, козметиката и ароматерапията. Листата, познати повече с името дафинови листа, се използват пресни, изсушени или на прах. От тях се извлича и масло с лечебни свойства.

Маслото от дафинови листа се получава чрез парна дестилация. Методът отнема 4 часа. Теглото на готовия продукт спрямо това на листата е 1:35. Екстрактът има характерния за лавъра силен аромат, а цветът му варира от светложълто до масленозелено или просто зелен.

В състава на извлека от дафиновия лист влизат редица полезни вещества, които го правят отличен лек за локално приложение. Отличават се летливи вещества - мирценът, камфорът, пиненът, линалолът, органичните мастни киселини, въглеводородите и алкохолите. Освен тях маслото съдържа витамини от група В, минералите калций, калий, манган, желязо, цинк, селен и антиоксиданти.

Приложението му в народната медицина е много широко. То отпуска мускулите и насърчава свиването на съдовете на кръвоносната система. Може да регулира и кръвообращението. Затова го използват при главоболие и пристъпи на мигрена. То е отличен масажен крем за всички мускули.

масло от дафинов лист

Надеждно средство е за понижаване на температурата. При грипни състояния и простуди намалява силата на инфекцията и понижава температурата, тъй като засилва изпотяването.

Дафиновото масло може да се ползва като антибиотично средство. То спира развитието на микробите, гъбичките и бактериите. Затова при изгаряне или други леки наранявания може да се ползва за почистване на раните. Тъй като няма странични ефекти, успешно може да се прилага при деца.

Маслото, добивано от лавровите листа, е вълшебно средство за поддържане на кожата. Витамините, минералите и антиоксидантите със своето подхранващо и антимикробно действие пазят кожата чиста от токсините, които я увреждат и състаряват.

Този чудесен продукт успешно се ползва и в грижите за косата. Той е натурално средство срещу пърхот, заздравява скалпа и стимулира растежа на косата. Чудесен тоник е за здрава, блестяща и красива коса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest