ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Неспособност за вземане на решения

Неспособност за вземане на решения

Мариана В.Мариана В.
Джедай
502913
Неспособност за вземане на решения

Стресът е най-големият враг на съвременния човек. Под неговия натиск мнозина от нас изпадат в особено състояние, което им пречи да мислят разумно и да вземат правилното решение.

Ако трябва да се придържаме стриктно към дефиницията неспособността за самостоятелно взимане на решения може да се дължи на нарушена способност за разбиране, анализиране и възприемане на дадена ситуация.

В основата на вземане на решенията винаги е някакъв краен резултат, който е търсен. Но понякога неспособността за вземане на решение може да бъде силно нарушена не само заради постоянен стрес, но и поради някакви други обективни фактори.

Има и обективни фактори, които са в основата на неспособността за вземане на решения - такова са например умствено изоставане, болест на Алцхаймер, шизофрения, личностни разстройства, психично разстройство и др.

И ако в един момент от живота си стоите пред огледалото и се чудите вече 40 минути кои обувки да сложите, а решението е все така далеч от вас, може и вие да сте изпаднали във временна неспособност за вземане на решения.

Неспособност за вземане на решения

Една от възможните причини да попаднете в ситуация да не може да вземете съвсем елементарно решение може да е прекалено голямото количество отговорност, с което сте се нагърбили.

Ако от вас се очаква да вземете редица важни решения в един момент е напълно естествено да не може да решите всичко наведнъж.

Според психолозите мозъкът, също както и мускулите, ако дълго време работи под силно напрежение, в един момент се изморява и спира да работи, както сме свикнали да разчитаме на него.

И когато ден след ден вземаме на стотици решения - дребни или големи, в един момент нещо в мозъка дава на късо и той не успява да се справи със съвсем елементарен избор, защото капацитетът му а преосмисляне е изчерпан.

Немалка роля в затрудненото вземане на решения играят и множеството избори, пред които мозъкът ни е изправен.

Сега може да избираме между стотици неща и това не прави избора ни по-лесен, напротив, прави го по-труден за преценяване и за взимане, защото мозъкът ни се пренатоварва от получената информация.

Неспособност за вземане на решения

Неспособността за вземане на решения или изчерпването на мозъчния капацитет може обаче да бъде избегнато с помощта на няколко полезни трика. Само така ще си гарантирате, че ще останете в кондиция и няма да се налага да разчитате на друг, за да не рухнете психически.

На първо място трябва да се опитате да сведете възможните избори до минимум - вместо между 6 рокли, които да облечете, извадете само две. Ако имате деца, подгответе предварително дрехите за седмицата, за да не се налага да решавате всяка сутрин.

Добра идея ще е да се доверите на интуицията си, вместо да се опитате да осмисляте всяко свое решение от всеки ъгъл. Понякога известна доза безразсъдство е това, от което имате нужда, за да вземете правилно и своевременно решение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest