ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Правилно хранене при грип

Правилно хранене при грип

Хранене при грип
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
Виж ››

Ако сте имали нещастието да настинете или сте пипнали грип, не тръгвайте веднага да приемате всевъзможни медикаменти (стига да не сте в тежко състояние), а се погрижете за организма си с натурални средства.

В наши дни е трудно да се намери нещо натурално, но не пренебрегвайте силата на храната. В крайна сметка знаете, че всеки един синтетичен медикамент невинаги може да ви помогне, но винаги е възможно да ви навреди.

Така че преди да посегнете към следващото хапче (подчертаваме, че в някои случаи е невъзможно да си спестите подобно действие), то се опитайте да си помогнете сами, като въведете в менюто си някои напитки и храни срещу грип.

1. Билкови чайове и отвари

Да, всички знаем, че билки като лайката, мащерката или пък отвара от листата на индрише са способни да преборят почти всички симптоми на грип и настинка. Но освен това те ще се грижат и за хидратацията на организма ви, която е особено важна по време на зимните заболявания. Пийте чайовете и отварите топли, но не и горещи, както и не прекалявайте с дозировката на конкретните билки.

2. Природните антибиотици

Джинджифил срещу грип

Списъкът им е огромен, но 100 на 100 разполагате с мед или чесън, каквито вероятно всеки българин има в дома си. Към тях добавете и по-екзотичния корен от джинджифил, за който толкова се говори напоследък. В случая той не е поредната модна мания - доказано е, че той ефективна храна срещу грип.

3. Люти храни

Освен ако нямате чувствителен стомах, не се притеснявайте да включвате по-пикантните и люти храни в своето противогрипно хранене. Поради високата концентрация на витамин С в лютите чушки например, вие ще набавите на организма си най-ценния му в случая витамин.

4. Плодове и зеленчуци

Изключително богати са на всякакви витамини, особено цитрусовите плодове, които зимно време са и сезонни. Също така можете да се снабдите и със замразени червени плодчета, от които да си приготвите плодова напитка. За тях няма никакъв спор ще, че облекчат симптомите ви, дори без значение дали ги консумирате студени или не.

5. Пилешка супа

Пилешка супа при грип

Съчетанието на пилешко месо и зеленчуци е истински бич за грип. От една страна пилешкото месо съдържа цистеин, а зеленчуците от друга са естествен коктейл от витамини. За да успеете максимално да ги запазите обаче, ги добавяйте към края на готвенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest