ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Може ли да се съхранява масло извън хладилник?

Може ли да се съхранява масло извън хладилник?

Масло извън хладилник
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
42.40 лв.
Виж ››

Всеки знае, че млечни продукти като мляко и сирене трябва да се съхраняват в хладилник, или ще се развалят. Съхранението на маслото, от друга страна, е малко по-различно. Някои го държат в хладилника, но други го съхраняват на тезгяха, така че то винаги е готово да се разнесе лесно на тост или хрупкаво парче хляб. Означава ли това, че може да се съхранява масло извън хладилник?

Краткият отговор е да, може! Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDCP) винаги са твърдели, че можете да съхранявате масло на тезгяха за няколко дни, без да се развали. Проучване през 2003 г. от FDA дори отбелязва, че, за разлика от други млечни продукти, както маслото, така и маргаринът са напълно безопасни за консумиране дори когато се съхраняват извън хладилника.

Когато маслото и маргаринът се приготвят, процесът на пастьоризация редуцира всички патогени, които първоначално се намират в каймака, казва Дженилин Хътингс, сертифициран професионалист по безопасност на храните, работеща за StateFoodSafety.Соленото масло и маргаринът са още по-добре защитени от растежа на бактериите, защото солта повишава тяхната стабилност.

Масло

И въпреки че е безопасно да съхранявате бучка масло или маргарин извън хладилника, все пак има няколко неща, за които да внимавате. FDA препоръчва да използвате маслото или маргарина, които се съхраняват на стайна температура, в рамките на няколко дни, тъй като в крайна сметка е неизбежно да не се развалят. От друга страна, маслото издържа няколко месеца в хладилника, така че може да съхраните по-голямата час от него в хладилника и да оставите само малко количество на плота си.

Все още е под въпрос колко точно може да се остави маслото извън хладилника преди да граняса, казва Хътингс. За най-добро качество съхранявайте маслото и маргарина в покрита чиния и ги използвайте в рамките на няколко дни.

Но това не означава, че можете да оставите безопасно всякакви видове масло или маргарин на плота си. Всяко масло, което не е пастьоризирано, като домашно приготвено, трябва да се съхранява в хладилник, заедно с масълца в малки тубички. Така че, ако искате да оставите част от маслото си на тезгяха, уверете се, че то е пастьоризирано.

Контейнерът за масло е и най-добрият ви избор, що се отнася до по-дълго съхраняване на маслото на плота ви. Не е задължително да е нещо специално, въпреки че контейнерите за масло, които се запечатват, биха запазили маслото ви свежо по-дълго. Какъвто и контейнер да използвате, просто се уверете, че внимателно го измивате след всяка употреба, преди да го заредите отново с масло.

Масло в хладилник

Така че, не се чудете повече - можете да съхранявате бучици пастьоризирано масло и маргарин на стайна температура в продължение на няколко дни, без да се притеснявате, че ще се развалят. За най-добри резултати дръжте осолено масло на плота си и използвайте контейнер за масло, за да го запазите свежо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest