ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Да научим детето на честност?

Да научим детето на честност?

Да научим детето на честност?
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Честността е важно качество, на което децата трябва да се научат от ранна възраст. Нека заедно да разгледаме няколко съвета как да помогнем на детето да осъзнае, на първо място, какво е това.

Вярвайте на детето си

Като правило по-малките деца отговарят на доверие на всичко и ако в някои случаи лъжат, то най-вероятно те все още не осъзнават това и че е лоша черта. Нека детето ви знае и чувства, че му вярвате. Например, ако забелязвате, че на моменти детето ви е агресивно и преди да излезе, му казвате фрази като Само опитай да се държиш пак така или Само да се оплачат от теб отново, и то в агресивна форма, тогава не очаквайте че детето ви ще ви казват всичко и ще е честно с вас. По този начин също така му давате и лош пример, а именно да е недоверчиво към всички около себе си и да следва вашия пример на поведение. Много по-добре е да кажете фраза като например Знам, че си много добро дете. Дръж се по-спокойно и ако нещо те дразни или притеснява, нека да го обсъдим заедно.

Важно е детето да може да ви се довери, затова трябва и вие самите винаги да спазвате дадената дума. Ако обаче все пак по някаква причина не можете да изпълните обещанието си, тогава обясните на детето си, каква е причината и се извинете.

Да научим детето на честност?

Не задавайте унизителни за детето въпроси

Ако детето не иска веднага да си признае, то не настоявайте и не го допитвайте. Това по-скоро ще има негативен ефект, както върху държанието му, така и върху детската психика. Нека да се успокои и само ще дойде да ви сподели, какво е станало. Все пак и вие дори като възрастни невинаги споделяте на мига всичко на приятелите и близките си. След това просто поговорете с него и му обяснете, по какъв начин може да излезе достойно от подобни ситуации. Разбира се има моменти, когато може да накажете детето си, но ако не сте сигурни, че то е виновно, тогава по-добре кажете Вярвам ти и се надявам, че не ме лъжеш. Ако си ме излъгал, тогава ще ме разстроиш.

Показвайте му личен пример на честност

Да научим детето на честност?

Децата са като гъбки и попиват изцяло държанието ви. Дори и да не осъзнавате това, те са като огледало на вашите постъпки. Давайте им личен пример, показващ че с честност и добронамереност ще си намерят истински приятели. Така например дори и просто да помолите детето си да отговори по телефона и да излъже, че ви няма сега, може да има негативни последствия. Как после ще можете да му обясните, че е важно да сте честни с хората около вас?

Малките деца не разбират двойния морал. Ако подобна деликатна ситуация се е случила с вас и децата ви са станали свидетели, тогава не забравяйте да им обясните предисторията на събитието. Признайте, че сте направили грешка, казвайки лъжа и че това е много неприятно, но понякога се случва в живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest