ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се справим с есенните алергии?

Как да се справим с есенните алергии?

Есенна алергия

Разходка из парка в пухкав пуловер може да звучи като перфектен начин да прекарате един прекрасен есенен ден, но когато този сценарий включва хрема, сърбящи очи и досадна кашлица, всичко това изведнъж не е толкова забавно.

Въпреки че много хора мислят, че пролетта, със цъфтящите дървета и цветя, е най-лошият сезон за алергиите, есента може да се окаже също толкова лоша, ако не и по-лоша за някои хора, твърди Едит Шуслер, педиатричен алерголог от Ню Йорк.

Най-големият виновник за есенните алергии е амброзията - до 20% от американците са алергични към плевела, който цъфти из цял САЩ. В допълнение към амброзията, есента е любимият сезон на плесента както на закрито, така и на открито.

Гъбичките могат да се съберат в купчини влажни листа - същите, в които децата обичат да скачат, а възрастните трябва да събират всеки уикенд. И все пак можете да се насладите на най-красивия сезон на годината, без да се увивате в защитен костюм или да се скривате в мазето до първия снеговалеж. Ето как да се справим с есенните алергии!

Следете броя на полените

Ако знаете точно към какво сте алергични, можете да следите кога техният прашец е на най-високите си нива и съответно да планирате дейностите си на открито. Според Американската фондация за астма и алергии, количеството цветен прашец е най-високо веднага след разсъмване в провинциални райони; в градска среда - между 10:00 и 15:00 часа. Тъй като дъждът и студеното време забавят освобождаването на цветен прашец, най-добре ще е да планирате приключение на открито веднага след валеж.

Дръжте прашеца навън

Климатик

Не можете да избегнете цветен прашец, когато се разхождате навън, но можете да направите всичко възможно, за да не го внасяте у дома. Носете шапка, когато сте на открито, за да не се прикрепя прашецът към косата ви, и свалете шапката и обувките, когато влезете вътре. Преоблечете се веднага в домашни дрехи и си хвърлете душ преди лягане, за да не пренесете прашеца върху възглавниците и чаршафите си. Държането на прозорците затворени и пускането на климатик с HEPA филтър също може да помогне.

Избягвайте есенните листа

Най-добрата стратегия за справяне с есенните алергии е да избягвате да събирате листа или да косите тревата, докато сезонът на есенните алергии приключи. Но ако сте членът на семейството, отговорен за работата в двора, вземете предпазни мерки като носенето на очила и маска.

Постарайте се да няма влага в къщата

Мухълът расте там, където има влага в дома, така че не забравяйте редовно да измивате и подсушавате постелките и кърпите за баня. Ако трябва да използвате овлажнител в дома си, чистете го поне два пъти седмично, за да не се развие плесен в резервоара за вода.

Започнете да приемате лекарства преди началото на сезона

Лекарства против есенна алергия

Говорете с вашия алерголог за най-добрите лекарства за лечение на вашите симптоми още отрано. Те могат да включват антихистамини, стероидни назални спрейове, инхибитори на мастоцитите и модификатори на левкотриен. Простите физиологични спрейове или капки могат буквално да измият прашеца от ноздрите и очите ви.

Погледнете в дългосрочно облекчение

Ако сте превърнали дома си в зона без алергени, избягвате да скачате в купчинки от листа и сте обновили аптечката си, но все пак се чувствате ужасно всяка есен, говорете с вашия алерголог за дългосрочно лечение чрез алергични инжекции. С тази форма на имунотерапия тялото ви привиква към алергена чрез серия инжекции, като постепенно се увеличава дозата. Етапът на натрупване може да отнеме три до шест месеца и включва седмични или дори два пъти седмични инжекции в лекарския кабинет. След като достигнете подходящата доза, ще ви трябват инжекции само веднъж или два пъти месечно.

По-нова форма на лечение, наречена сублингвална имунотерапия, замества инжекциите с таблетки, които се разтварят под езика. Страхотната новина е, че можете да приемате тези таблетки в собствения си дом и изследванията показват, че те действат почти толкова добре колкото и инжекциите. Досега здравните органи са одобрили таблетки само за няколко специфични алергена, но ако есенната амброзия е вашият смъртен враг, имате късмет - има таблетка за това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest