ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да развием самоконтрол?

Как да развием самоконтрол?

Как да развием самоконтрол?

Какво представлява самоконтролът? Това е способността ни да регулираме поведението и емоциите си според ситуацията, в която изпадаме или според желанието и целите, които сме си поставили в конкретния момент. Подобряването на самоконтрола може да се окаже и много благоприятно за здравето и благополучието ви.

Самоконтролът е нужен за множество наши цели като отслабване, отказване на цигари, редовно спортуване, здравословно хранене, спестяване на пари и др.

За каквото и да ни е нужен обаче, това е нашата способност да контролираме поведението си, за да избегнем изкушаващи ситуации и да постигнем целите си, както и успешно да се противопоставяме на поведение или подтик, които в момента биха били неблагоприятни за нас.

Ето няколко начина, с които можем да тренираме по-добър самоконтрол:

Измервайте напредъка си

Поставили сте си определена цел и искате да я постигнете. В подобни случаи е най-добре да си направите скала на прогреса. На нея може да отбелязвате докъде сте стигнали и какво сте постигнали. Разделете я на по-малки цели, за да не изглежда прекалено трудно и да се откажете преди края.

Определете приоритетите си

Как да развием самоконтрол?

Едно от важните неща е да знаете кога и какви са ви приоритетите. Направете си списък със задачи за деня и ги подредете според степента на важност. Започнете с най-важната от тях и продължете със следващите. Същото може да направите и със задачите за седмицата или месеца. Когато видите приготвения списък, ще почувствате, че контролирате ситуацията. Добрата организация е равна на добре свършена работа и ниски нива на стрес.

Управлявайте стреса

Стресът е един от факторите, които често възприемаме като нещо отрицателно. Това невинаги обаче е така. Когато тялото ни показва симптоми на стрес, това означава, че се подготвя да се справи с дадена задача. В малки количества това ни е от полза. За да управляваме обаче нивата си на стрес, би било хубаво да открием онова, което ни помага. Така например физическите упражнения ще допринесат за по-добрата концентрация, вкарването на тялото в режим работа и увеличаване нивата на енергия. Също така трябва да получавате нормално количество сън според нуждите си. Когато сме недоспали и с ниски нива на енергия, се чувстваме потиснати и вземаме погрешни решения.

Имайте резервен план

Как да развием самоконтрол?

Създаването на буферна зона и на резервен план за действие, в случай че нещо се обърка са от изключителна важност за развиването на самоконтрол. Това е още едно условие за намаляване на стреса. Предвиждането на различни ситуации и възможни изходи от тях ще ви даде спокойствието да действате, без да се притеснявате от "Ако..." и "Дали..."

Не се обвинявайте

Дори и най-добре организираните и планирани ситуации понякога се провалят или поне не се случват, както сме очаквали. Не се обвинявайте. Ако затънете в самосъжаление, няма да допринесете с нищо за по-доброто си представяне следващия път. Анализирайте ситуацията и извлечете поуки. И продължете напред със следващия план и следващата цел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest