Ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Как да се откажа от родителски права

Как да се откажа от родителски права

Как да се откажа от родителски права
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Отношенията между родителите не винаги са лесни и за съжаление в живота се случват доста различни ситуации, които могат да станат причина за раздяла. Важно е обаче да се стараете тези проблеми в семейните отношения да не повлияят на детето и то да не страда от това.

Трябва веднага да вметна, че според законодателството в страната ни, биологичен родител не може да се откаже от детето си, както и да го лиши от законно наследство. Единственото възможно в случая е да се ограничат или лишат родителските права от закона.

При ограничаването съответно се отнемат част от привилегиите на единия или и на двамата родители. Той съответно може да упражнява само част от своите родителски правомощия. Причините за ограничаване на правата могат да са следните:

- В случай, че един от родителите носи пряка опасност за здравето, личностното развитие или възпитанието на детето;

- Ако страда от някакво душевно, психическо или физическо заболяване;

- Ако има някакви други причини, които възпрепятстват родителя да упражнява родителските си права. За такива фактори могат да се смятат продължителната работа в чужбина и други.

Ситуациите са индивидуални и съда взема различно решение при всеки случай като винаги се гледа то да е в полза на детето. Евентуална мярка, която е възможна в този случай е да се настани детето извън семейството или пък да се забрани на родителя да взема решение за имуществото на детето, както и да тегли пари от влога му.

Права на родители при раздяла

Съответно ограничаването може да временна мярка, но ако ситуацията не се промени за детето към по-добре, тогава може да се предприеме пълно лишаване от родителските права. Като причини за това могат да са следните ситуации:

- Много сериозни случаи и поведение на родителя, което може пряко да застраши живота и здравето на детето;

- Много тежко физическо или психическо заболяване, като в този случаи родителя не може адекватно да се грижи за детето и да упражнява своите права;

- При трайно неглижиране на детето и здравето му или не плащане на издръжката, ако родителите са разведени.

Ако обаче родителят промени поведението си и иска да започне да се грижи за детето си, както и да полага грижи за неговото възпитание, тогава е възможно да възстанови правата си. В случая това трябва да се поиска от съда и той да одобри възстановяването на родителските права в пълен обем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest