ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Защо бебето не спи?

Защо бебето не спи?

Защо бебето не спи вечер?
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Сънят е блян за младите родители през първите няколко месеца от живота на новороденото. Те са изправени през предизвикателството да се настроят на съвсем различен режим, през който детето има нужда от храна през няколко часа и се буди редовно вечер.

Някои бебета не спят вечер или заспиването се случва особено трудно. Това е допълнително предизвикателство за майките и бащите, които неизбежно си задават въпроса дали се грижат добре за новороденото си.

Важно е да знаете, че в първия месец бебетата все още свикват с режима си на сън. Обикновено през този период те спят по около 16 часа на ден, събуждайки се често за хранене и през деня, и през нощта. Понякога обаче заспиването им е по-трудно.

Една от причините – някои бебета не искат да спят по гръб. По принцип бебетата се чувстват по-сигурни, която спят по корем, но тази позиция трябва да се избягва през първите месеци от живота им. Трябва да знаете, че новороденото ще свикне с тази позиция. В началото обаче трябва да сте упорити – приспивайте го на ръце и след това го поставяйте в креватчето му.

Бебетата нямат изградена представа за ден и нощ. Обикновено те прекарват в спане по-голямата част от деня, а след това будуват и плачат през нощта.

Можете да се справите чрез ограничения в дневната дрямка – не го оставяйте да спи повече от три часа наведнъж. Опитайте се да създадете ясна представа кое е ден и кое – нощ. Постарайте се стаята да е тъмна, когато бебето спи вечер. Така то ще свързва тази част от деня със сън.

Бебетата спят повече от 12 часа

Двумесечните бебета обикновено спят между 12 и 16 часа на денонощие. През този период, дори детето да е изморено, то често отказва да заспи, защото тепърва започва да опознава света около себе си.

Този период е временен, макар и много труден за родителите. Опитайте се да му изградите режим на детето – можете да го къпете и гушкате точно преди лягане. Така то ще се подготви и ще знае, че след тези действия следва сън.

Опитайте се да разредите нощните хранения на бебето. На тази възраст обикновено децата имат нужда само от 1-2. Уверете се, че през деня то се е нахранило достатъчно (без бебето да преяжда) и ляга сито. С времето събужданията ще разредят. Не бива това да става рязко - дайте време и на себе си, и на детето, за да се адаптирате към новия режим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest